Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih kuća u Velikoj Plani pretvorio se u lakrdiju. Umesto stručne komisije za ocenjivanje projekata, koliko će ko dobiti novca, na posletku je, po rečima članova komisije, odlučio načelnik opštinske uprave Goran Tasić. Zahvaljujući njemu čak 880.000 dinara otišlo je medijima čije je predloge komisija ocenila negativno.

Dnevne novine „Alo“ dobile su koliko su i tražile 400.000 dinara, iako je komisija, koju su činili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, njihov projekat ocenila kao klasični PR opštine, koji nije relevantan za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju.

Istu „sreću“ imala je i firma „Open view“ doo iz Rakovice. Ovoj firmi dodeljeno je 480.000 dinara, uprkos tome što je komisija njihov projekat u startu odbacila zbog činjenice da je tražena suma prevazilazila iznose predviđene konkursom. Zanimljivo da se ista firma kao „sporna“ proziva i u saopštenju pokreta Dosta je bilo, kada je u pitanju medijski konkurs Grada Smedereva.

http://dostajebilo.rs/smederevo-ponosna-tetka-mladih-medijskih-firmi/

Naravno, kako bi „izboksovao“ novac za ove dve medijske kuće, a da pri tom ne premaši cifru od 2,5 miliona, koliko je konkursom bilo predviđeno za raspodelu, neko je morao da bude „zakinut“.  

Doduše, projektu TV Velika Plana komisija je dodelila 504.000 dinara, a opština je ovu televiziju „častila“ sa još 96.000 dinara. Međutim, radiju iste firme je odlukom komisije dodeljen iznos sa 424.000 dinara, srezan na 200.000.

Firmi Kofip je umesto odeljenjih 550.000 dinara u konačnoj raspodeli pripalo 150.000.

Podunavskoj inicijativi iz Smedereva iznos je prepolovljen na 100.000 dinara. KSP Lozovik je dobio i manje od polovine – umesto 250.000, 120.000 dinara.

Zelenom krugu iz Novog Sada, čiji se projekat bavio informisanjem građana o ekološkim temama, komisija je dodelila 110.000 dinara, ali je načelnik opštinske uprave odlučio da ih jednostavno precrta i ne dodeli im ni cvonjak.

Jasenica doo iz Smederevske Palanke zakinuta je za 60.000 dinara, te je istoimenoj televiziji dodeljeno naposletku 420.000 dinara.

Zbog ovakvog ishoda konkursa reagovala je tročlana komisija koju su činili novinari Olivera Milošević, predstavnica Udruženja novinara Srbije, Nadežda Budimović, predstavnica Poslovnog udruženja „Lokal pres“ i ANEM-a i Ljubomir Jovanović, predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Komisija se, naime, ogradila od Rešenja o raspodeli sredstava na Konkursu Opštine Velika Plana za 2017. godinu, jer se on drastično razlikuje od predloga raspodele koji je ova komisija sačinila i dostavila Opštinskoj upravi.

- Ovakvu odluku načelnik je doneo bez ikakve usmene ili pismene konsultacije sa Komisijom, čime je prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima i zloupotrebio rad stručne Komisije, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

http://localpress.org.rs/korporativnevesti/ко-то-дели-средства-за-информисање-гра/

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja takođe je reagovala na ovakav ishod konkursa zahtevajući od Opštine Velika Plana da poništi doneto Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

- Pravilnikom je definisano i pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku“.

Načelnik  opštinske uprave opštine Velika Plana to nije učinio,već je bez konsultacije sa članovima komisije, izmenio njihovu odluku po svom nahođenju. Na taj način, upozoravamo, obesmišljeni su javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije, a odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena u ličnu nadležnost pojedinca, navodi se u saopštenju Koalicije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

- Reakciju ministarstva očekujemo tim pre što kada je u pitanju Opština Velika Plana ovo nije prvi put da predlog komisije za ocenjivanje projekata bude ignorisan i da sredstva budu dodeljena po nahođenju načelnika opštinske uprave, navode udruženja.

Na žalost, ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, reagovanje pet novinarskih i medijskih udruženja ostaće bez odjeka. Ovogodišnja raspodela sredstava na konkursu za sufinansiranje projekta je samo repriza, pošto je po sličnom „receptu“ konkurs u Velikoj Plani sproveden i lane.

Koalicija je i tada pozvala ministarstvo da reaguje, ali se ono nije oglasilo, što je od strane Opštine Velika Plana, očigledno shvaćeno kao signal da će Zakon o javnom informisanju i medijima i ubuduće moći da krše bez ikakvih konsekvenci.