Više javno tižilaštvo u Kragujevcu pokrenuće krivične prijave protiv tri maloletne osobe iz Aranđelovca, zbog nasilničkog ponašanja. Reč je o učenicima Tehničke škole “Mileta Nikolić”, koji su na odmoru između dva časa, maltretirali drugaricu iz odeljenja.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu navode da im je 8. novembra dostavljen izveštaj Policijske stanice u Aranđelovcu o događaju koji se desio 13. oktobra, u odeljenju I3 Tehničke škole “MIleta Nikolić” u kojoj je došlo do fizičkog nasilja nad maloletnom B. N. Zbog toga Više javno tužilaštvo podiže krivične prijave protiv S.V., K.V. i D.R, svi 2002. godište, zbog nasilničkog ponašanja, navodi se u saopštenju.

Snimak vršnjačkog nasilja osvanuo je na društvenim mrežama i na njemu se vidi da troje učenika, od kojih su dve devojčice, vređaju i udaraju učenicu koja sedi na stolici. Učionica je u tom trenutku bila puna đaka, koji su navijali i govorili maloletnoj B.N. da spusti ruke, kada je ona pokušala da se odbrani od udaraca.

Iako se incident dogodio još 13. oktobra, u školi su za njega saznali 12 dana kasnije, kada je učenik iz drugog odeljenja došao kod psihologa, pokazao mu snimak i rekao da postoji problem u školi.

Direktor škole Dragan Ranković izjavio je da su posle provere autentičnosti snimka u školi preduzete sve mere po protokolu o zaštiti učenika od nasilja i zlostavljanja. Ranković objašnjava da je tim za borbu protiv nasilja uzeo izjave od učenika u prisustvu roditelja i da su u školi trenutno u fazi utvrđivanja istine. Dodao je da devojčica koja je pretrpela nasilje nije povređena.

Majka pretučene devojčice potvrdila je da joj ćerka nije ispričala za incident, a sumnja da je povod za napad bila svađa oko Fejsbuk profila, čiju je šifru njena ćerka dala drugaricama iz odeljenja. Sa tog profila su zatim učenicima u školi slate nepristojne ponude i fotografije golih devojaka.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da će u saradnji sa tužilaštvom, preduzeti sve mere kako bi slučaj što pre bio rešen, a ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da će Tehničku školu u Aranđelovcu posetiti prosvetna inspekcija. On je dodao da iako će Tužilaštvo pokrenuti prijave protiv troje učenika, Ministarstvo će pokrenuti vaspitno disciplinske postupke protiv svih aktera nasilja.

I dok je ovaj slučaj podigao veliku prašinu, juče je osvanuo snimak novog vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu, ovoga puta, kako navodi RTS, u Ekonomsko- ugostiteljskoj školi “Slobodan Minić”. Na snimku se vidi kako dva dečaka, udaraju i maltretiraju sitnijeg dečaka, a posle traže od njega da im poljubi ruku.