Milojko Brzaković, generalni direktor „Zastava oružje”, osudio je današnji proteste sindikata ove fabrike ispred Narodne Skupštine u Beogradu i dodao da je reč o nekolicini ljudi, koja zarad ličnih interesa pokušava da manipuliše radnicima.

– Svi pokazatelji kažu da je poslovanje uspešno, imamo ugovore i posla do druge polovine 2019. godine, što je veoma dobro. Upravo zato, proizvodnja mora da se nastavi danonoćno. Uslovi rada, a to su pokazale sve inspekcije, su po standardima. Mnogo smo uložili u uslove rada i odlučno odbijam bilo kakve insinuacije, da ne postoje. Svi imaju opremu koju propisuju standardi, i nije mi jasno zašto neko tvrdi suprotno, istakao je Brzaković.

Dodao je i da novi Zakon o prometu naoružanja i vojne opreme, koji predviđa i privatizaciju ove industrije je dobar, može da donese samo benefite, te preko potrebno investicije, koje fabrike u ovom trenutku nisu u mogućnosti da obezbede.

Inače, današnja konferencija za novinare u „Zastava oružju” zakazana je u trenutku kada su se radnici kragujevačke fabrike „Zastava oružja” okupili ispred Narodne skupštine u Beogradu.
Oni su ispred parlamenta došli nezadovoljni zbog usvajanja Zakona o naoružanju i vojnoj opremi bez uvažavanja njihovog zahteva da se to preduzeće izuzme iz privatizacije. Radnici su na pisarnicu Skupštine predali pismo za predsednicu parlamenta Maju Gojković u kom su ukazali da se ne slažu sa tim zakonom.
Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Dragan Ilić rekao je okupljenima da godinama ukazuju i pokušavaju da ukažu na sve pogubne posledice privatizacije ali da niko ne reaguje.

Generalni direktor „Zastava oružje” istakao je da je dve-trećine radnika na radnim mestima i da obavljaju svoje dužnosti, dok je tek trećina iskoristila svoje pravo na proteste.

Pukovnik Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora fabrike, istakao je da je fabrika na dobrom putu da nađe strateškog partnera, da svoje obaveze redovno izmiruje prema zaposlenima, a da je prosečna plata oko 52.000 dinara.

– Širenje straha među zaposlenima je neosnovano. Nećemo dopustiti urušavanje fabrike, rekao je Marjanović.

On je naglasio da će se rukovodstvo „Zastava oružja” svim zakonskim sredstvima boriti da se očuva renome ove velike fabrika, koja bi uskoro mogla da postane primer uspešne firme.

Za portal Pressek, on je naglasio da je novi Zakon dobar, da nije prepisan od zemalja istočnog bloka, u kojima se pokazalo da ima svoje manjkavosti, već da je reč o orginalnoj ideji, koja treba da doprinese investicijama, i koji će doneti nova radna mesta.