Ambiciozno najavljivana izgradnja 1.578 jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi još nije krenula, iako je početkom januara ove godine ministarka građevinarstva i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, doduše u jeku kampanje za beogradske izbore, objavila da je sve spremno i da se mašine bar u dva od ukupno šest planiranih gradova mogu očekivati već u martu, piše Danas.

Ona je tih dana izjavljivala i da bi do kraja godine mogla da počne izgradnja i druge faze pa bi pripadnici vojske, policije i BIA-e mogli da računaju da će do početka 2020. godine dobiti oko 7.500 stanova za čiji će kvadrat plaćati manje od 500 evra. Mihajlovićeva je utvrdila i da će zainteresovanih za kupovinu među bezbednjacima sigurno biti, jer više od 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje a već postoji 18.000 prijavljenih za tu kupovinu. Kome su se i gde prijavili kada, kako je tvrdila, nema rang-listi, nije razjašnjeno.

Rok za pokretanje prve faze ubrzo se pomerio na april, u maju se shvatilo da mora prvo da se donese novi zakon, lex specialis, pa je najavljeno da gradnja u Vranju, Nišu i Kraljevu sigurno kreće do kraja avgusta. Ništa od toga, međutim, nije se dogodilo ni u septembru, a početkom ovog meseca tek su raspisana prva dva tendera za 190 stambenih jedinica u Vranju i 188 u Nišu. Kraljevo, za koje je planirano 200 stanova, još nije na listi, a Novi Sad i Beograd sada se i ne pominju.

Koliko brzo po izboru izvođača može da počne gradnja, nije lako utvrditi. Rok za dostavljanje ponuda ističe 22. oktobra u 10 sati a već u 13 sati istog dana biće otvaranje dokumentacije. Komisija ima rok od 25 dana da saopšti svoj izbor koji će formirati prema jedinom kriterijumu, najnižoj ceni. Tako stoji u tenderskom pozivu.

Ako on uspe „iz prve”, gradnja bi možda mogla da počne do kraja godine, iako to baš i nije najpovoljnije vreme za otvaranje radova, piše Danas.

Međutim, nakon roka za izbor izvođača, oni koji nisu prošli imaju pravo na žalbu, a procedura može da se protegne i na više meseci, pa je malo izvesno da će gradnja, čak i pod uslovom da sve protekne bez većih komplikacija, početi tek na proleće ili sa zakašnjenjem od najmanje godinu dana.

Pri tom, od najavljenih hiljada, reč je o samo 378 stanova u šest „slobodnostojećih višeporodičnih stambenih objekata“ kako se to stručno kaže u tenderu, odnosno zgrada – dve u Nišu i četiri u Vranju.