Posle podmetnutog požara koji je 4. januara 2018. teško pogodio Prvu kragujevačku gimnaziju, učenici, uprava, nastavnički kolegijum i zaposleni u školi, obraćaju se javnosti sa porukom da se osećaju napadnuto, ali i da veruju u solidarnost i podršku sugrađana i najšire društvene zajednice.

- Zahvaljujemo se policijskoj upravi, vatrogascima, lokalnoj samoupravi i svim javnim službama koje su pravovremenom profesionalnom intervencijom najpre sprečile eskalaciju požara, a zatim sprovele i najavile buduće aktivnosti na sanaciji učinjene štete. Posebno se zahvaljujemo svim građanima Kragujevca koji su se dobrovoljno i samoinicijativno javljali sa porukama podrške, nesebično nudeći svoju volontersku pomoć, stoji u saopštenju

Materijalna šteta učinjena Prvoj kragujevačkoj gimnaziji je neprocenjiva. Naprosto, zgrada i prostor škole su takvi da je nemoguće ugroziti ih, a da se time ne ugrozi i neki deo istorije i nacionalog identiteta. Međutim, ugrožene su i nematerijalne vrednosti koje Prva kragujevačka gimnazija s dužnom predanošću prenosi novim naraštajima, pre svih miroljubivost i tolerancija.

- Imena naših učenika čitaju se na naslovnim stranama štampe, kada kao društvo s ponosom ističemo postignuća naše omladine. Međutim, poslednjih godina, u crnim hronikama naša imena se mogu naći i  kao žrtve nasilja, navodi se u saopštenju Gimnazije.

Škola bez nasilja ne prihvata ulogu žrtve i ne pristaje na nasilnost kao atribut socijalnog okruženja. Zato najavljuju niz aktivnosti, odmah posle božićnih praznika i konsolidacije škole.

- Pozivamo sve dobronamerne pojedince da prate našu javnu akciju sa ciljem da demonstriramo da su civilizacija, tolerancija i kultura miroljubivog sporazumevanja nepobedivo i većinsko raspoloženje Kragujevca, Srbije i sveta. Đaci i zaposleni Prve kragujevačke gimnazije su građani tog sveta i beskompromisno pripadaju njemu i njegovoj odbrani u našem prostoru i vremenu.