Sindikati „Zastave oružja”, „Prve iskre” iz Bariča, „Krušika” iz Valjeva, „Prvog partizana”, „Milana Blagojevića” iz Lučana i „Slobode” iz Čačka zajednički su osudili način na koji Ministarstvo odbrane u skupštinsku proceduru uvodi novi zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Oružarski sindikati su ogorčeni činjenicom da je Nacrt koji je 13. decembra dostavljen fabrikama Odbrambene industrije Srbije dat na uvid isključivo poslovodstvima tih preduzeća, ali ne i sindikalnim organizacijama.

Još ogorčeniji su saznanjem da se u delu tog zakona, kojim se predviđa privatizacija fabrika OIS, pored doskora pominjanih inostranih investitora i kompanija, sada „u igru” uvode i domaći ulagači.

- Nedopustivo je da Ministarstvo odbrane od sindikata fabrika OIS skriva završnu verziju zakona, a da istovremeno od fabričkih poslovodstava zahteva da se se o tom zakonskom aktu izjasne u roku od nekoliko sati. Tim pre što Nacrt zakona, kako smo doznali, ima niz novih rešenja koja u Odbrambenoj industriji Srbije niko do sada nije video. Otuda je apsolutna neistina da je aktuelni Nacrt zakona usaglašavan sa sindikalnim organizacijama, kako to nadležni navode - ističe se u saopštenju sindikata OIS, uz poruku da brojne odredbe ponuđenog zakona „idu na štetu fabrika i radnika”, dok je „veliki broj za preduzeća i zaposlene važnih pitanja ostao nerešen”.

Među novim rešenjima koja prema mišljenju sindikalaca, „idu na štetu” preduzeća OIS i zaposlenih jeste, ponovimo, i ono kojim se domaćim investitorima omogućava kupovina kapitala vojnih fabrika, što je za sindikate neprihvatljivo.

Ovo ponajviše stoga što u sindikatima smatraju da se time otvara prostor za ulazak sumnjivog kapitala u fabrike OIS, koje su od strateškog značaja za bezbednost zemlje.

Sindikati, s druge strane, strahuju i da će, u slučaju da i domaći tajkuni budu akteri privatizacije vojnih fabrika, doći do masovnog otpuštanja radnika, kao što je to činjeno u gotovo svim domaćim fabrikama koje su, u minulih petnaestak godina, privatizovali domaći preduzetnici.

- Za sindikate su potpuno neprihvatljive brojne odredbe predloženog zakona, kao i namera nadležnih da Nacrt zakona u skupštinsku proceduru uđe po hitnom postupku, i to tokom novogodišnjih praznika. Zbog svega toga, zahtevamo da se ulazak Nacrta zakona u Skupštinu zaustavi, dok se ne reše pitanja od vitalnog značaja kako za fabrike OIS tako i za zaposlene. U suprotnom, zaposleni će biti prinuđeni da se sindikalnom borbom bore za budući status i opstanak svojih preduzeća - naglašava se u zajedničkom obraćanju sindikata.