U pogonima Zastava kamiona, počela je sa radom nova vojna fabrika, Zastava terenska vozila, odnosno skraćeno Zastava tervo.

Dnevni list Danas piše da je izabran Nadzorni odboror, kao i da je imenovano privremeno poslovodstvo, čime su ispunjeni uslovi da na lokaciji i u pogonima Zastave kamiona počne sa radom nova vojna fabrika.

U ovoj fabrici će u dogledno vreme startovati proizvodnja vojnih i policijskih, ali i komercijalnih terenskih vozila, a već se proizvode oklopne kupole za novo vojno borbeno vozilo “Morava”, koje kragujevačka fabrika pravi u saradnji sa pribojskim FAP-om i Prvom petoletkom iz Trstenika.

Da podsetimo, na sednici Vlade Republike Srbije ovoga leta doneta je odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, koja će proizvoditi vojna neborbena vozila. Ova odluka je praktično nastavak aktivnosti započetih krajem septembra prošle godine, kada se Vlada saglasila da se oprema i zemljište unesu kao osnivački ulog Republike Srbije u novo privredno društvo

Vlada Srbije  nedavno je izdvojila dva i po miliona evra za rekonstrukciju pogona nekadašnje Zastavine fabrike kamiona i nabavku savremene opreme, koja bi, saznaje se, trebalo da stigne iz Češke i Slovačke.

- Doskorašnji direktor Grupe Zastava vozila Dragan Srejović kaže da su ta dva i po miliona evra prva ulaganja u proizvodnju teretnih i terenskih vozila u Zastavi u poslednjih 30 godina. Taj novac gotovo izvesno nije dovoljan za sve predviđene radove u fabrici, ali ljudi u Zastavi imaju, prema Srejovićevim rečima, uveravanja  nadležnih da će dogodine biti novih ulaganja u Zastavu tervo, navodi Danas.

Rekonstrukcija pogona i nabavka i instaliranje nove opreme trajaće tokom cele 2018. godine, što znači da će proizvodnja neborbenih vojnih i policijskih, kao i komercijalnih vozila moći da startuje početkom 2019. godine.

Uslovi za povećanje proizvodnog asortimana Zastave tervo stvoriće se primenom Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kojim je predviđeno da inostrani investitori, ili kompanije mogu da postanu suvlasnici ili vlasnici fabrika domaće vojne industrije.

Prema odredbama tog Zakona, stranci će moći da postanu vlasnici do 49 odsto kapitala u fabrikama koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije, dok većinski vlasnik ostaje država, koja na taj način obezbeđuje očuvanje kontinuiteta proizvodnog programa u njima. To su preduzeća  Zastava oružje, Prvi partizan, Sloboda, Krušik, “Milan Blagojević” i Prva iskra)

U ostalim preduzećima domaće vojne industrije, stranci će moći da postanu i većinski vlasnici, tako da bi i Zastava tervo, mogla da bude ponuđena inostranim investitorima i kompanija.