Posle letnjih 35 stepeni koliko je u ponedeljak bilo u Srbiji, stiglo je nevreme i spustilo temeraturu za više od 10 stepeni. Oblaci su se premeštali sa juga ka severu donoseći jak vetar koji je na trenutke bio i olujne jačine. U nekoliko gradova centralne Srbije stradali su krovovi i fasade, oluja je oštetila nekoliko stabala.

U pojedinim gradovima, vetar je sinoć dostizao brzinu od 80 kilometara na sat.

U Kragujevcu je oluja počela iynenada, a vetar je toliko snažno duvao da su se ljudi odmah sklonili sa ulica. U naseljima Male Pčelice, Kozujevo i Stanova na nekoliko kuća leteo je i krov, ali kako saznajemo veća materijalna šteta nije pričinjena.

JKP „Zelenilo” poziva Kragujevčane da na na telefon 034 370 035, prijave eventualnu štetu nastalu padom drveća ili grana posle sinoćnjeg nevremena kako bi pristupili uklanjanju istih.

U Paraćinu ima oštećenih krovova i fasada. Zbog pada kontaktne mreže prekinut je saobraćaj u beogradskom železničkom čvoru.

U Smederevskoj Palanci i Kruševcu jak vetar od 80 kilometara na sat oštetio je više stabala.

Portal TV „Jasenica” iz Smederevske Palanke, navodi da je zbog nestanka struje na izvorištu u Trnovču otežano vodosnabdevanje. Vatrogasno- spasilačke jedinice uklanjale stabla na putu prema Rači i sanirale dva manja požara.

Olujno nevreme, koje je u ponedeljak uveče zahvatilo Palanku i Veliku Planu uslovilo je i probleme i kvarove na elektroenergetskoj mreži. Kvarovi i oštećenja na dalekovodima su doveli do nestanka električne energije.

U Elektrodistribuciji u Palanci najviše problema ima na dalekovodima prema Selevcu, Mramorcu i Goloboku. Očekuje se da tokom dana kvarovi budu sanirani.

U planjanskoj opštini preventivno i zbog oštećenja mreže sinoć je bilo nestanka elaktrične energije. Struje ima u celoj opštini, ali se radi i na saniranju kvarova. Oštećena je zgrada Elektrodistribucije, od udara olujhenog vetra, jer se obrušio deo krova susednog objekta.

Oštećeno je i nekoliko ugostiteljskih i stambenih objekata,a stradale su bašte kafića, tende, kontejneri su oboreni i našli su se u trenutku i na kolovozu, navodi pomenuti portal.

RTS prenosi i da u Paraćinu ima oštećenih krovova i fasada. Zbog pada kontaktne mreže prekinut je saobraćaj u beogradskom železničkom čvoru.

U Kraljevu jak vetar polomio je nekoliko grana na Gradskom keju, prenosi portal „Krug”. Odlomljene velike grane završile su na šetalištu u ulici IV kraljevačkog bataljona, koja je u to vreme obično puno ljudi, ali srećom – niko nije povređen, jer su se šetači sklonili pred nadolazećim nevremenom.

Meteorolozi kažu da se oblačnost premešta dalje na sever i sevroistok ka Mađarskoj i Rumuniji. Za danas i sutra se najavljuje promenljivo oblačno. Najviša temperatura do 28 stepeni, a za sutra nešto hladniji dan, do 23 stepena. Trenutno nema aktuelnog meteorološkog upozorenja.