OFY će uvažiti sve reklamacije

„OFY Toyland” poručuje potrošačima da vrate kupljenu igračku čija je oznaka HH668953, te da će vratiti novac svima koji poseduju ovu igračku, ali i druge igračke iz ove kolekcije, bez obzira na boju i veličinu, saznaje portal Bebac.

U okviru serije ovog proizvođača igračke postoji više boja i veličina, ali je prema analizama koje su dodatno sprovedene, samo kod žutog konjića pronađene nepravilnosti u hemijskom sastavu.

- Preostale igračke ovog modela žutog konjića su uništene, ali će prodavnica uvažiti i vraćanje drugih modela ukoliko želite da budete sigurni, rekla je za potral Bebac Danijela Todorović, predstavnica kompanije  „OFY Toyland”.

Kako bi olakšali vraćanje sporne igračke, kompanija je omogućila i vraćanje novca bez fiskalnog računa. Reklamacija se može obaviti na broj telefona 062 80 65 998.

Konjić žute boje iz kolekcije „Lovely Horse”, koji se mogao nabaviti u „OFY Toyland” prodavnicama, povučen je iz prodaje jer je količina ftalata koju sadrži veća od dozvoljene. Nisu, međutim, svi uvoznici i ditributeri igračaka ovako savesni, niti je neadekvatan hemijski sastav jedina opasnost koja vreba iz naizgled bezazlenih dečijih igračaka.

Ftalati su grupa jedinjenja koja se dodaju u plastične prozvode kako bi bili savitljivi.

Istraživanja su pokazala da u visokim dozama izazivaju i oštećenja jetre, bubrega i pluća. Po pravilniku o zabranama i ograničenjima, koji je podzakonski akt Zakona o hemikalijama, dozvoljena koncentracija ovih jedinjenja u igračkama i bebi-opremi je 0,1 odsto.

Pored visoke koncentracije i nedozvoljenih hemikalija opasnost za najmlađe su i oštre ivice, boje koje se lako skidaju, sitni delovi...

Tokom 2014. godine, inspekcija Ministarstva trgovine zaplenila je više od 107.000 falsifikovanih igračaka, koje su ozbiljno mogle da ugroze zdravlje dece. Igračke su zaplenjene na granici i povučene iz maloprodajnih objekata. Godinu dana ranije zaplenjeno je više od 200.000 ovakvih igračaka.

Ukoliko potrošač utvrdi da je kupio krivotvorenu igračku, može da kontaktira sa proizvođačem originalne igračke ili tržišnom inspekcijom pri Ministarstvu trgovine, međutim ako posumnja u njenu bezbednost u Srbiji nema kome da se obrati.

- Agencija za hemikalije koja je između ostalog trebalo da kontroliše hemijski sastav proizvoda, prošle godine, je ukinuta. Veliki problem je i što naše službe ne znaju šta bi trebalo da kontrolišu jer se tehnologija proizvodnje i kada su igračke u pitanju stalno menja, kaže Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Roditeljima se često preporučuje da igračke za svoje mališane nikako ne pazare na pijacama ili u kineskim radnjama, već samo u proverenim prodavnicama. Ali ni to im ne može biti garancija, jer je jedan od svojevremeno vodećih uvoznika i distributera igračaka u Srbiji osuđen zbog prodaje falsifikovanih igračaka jedne nemačke kompanije.

Ono na šta roditelji po rečima Zorana Nikolića mogu da se oslone su sajtovi www.nepro.gov.rs i RAPEX.  

Prijavite lažnjake

Ako potrošač utvrdi da je kupio krivotvorenu igračku, treba da kontaktira sa proizvođačem originalne igračke ili tržišnom inspekcijom pri Ministarstvu trgovine, Tel: +381 (11) 361 4334, E-mail: stopfalsifikati@mtt.gov.rs

- RAPEX je sistem Evropske unije za brzu razmenu službenih obaveštenja o opasnim proizvodima između država članica i Evropske komisije, te merama i radnjama preduzetim u pogledu proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnosti i zdravlje potrošača. Nepro je sistem Ministarstva trgovine, osnovan pre sedam godina, koji sadrži podatke o opasnim proizvodima, objašnjava Nikolić.

Ono što kod roditelja uvek treba da probudi sumnju prilikom kupovine su igračke upakovane u izlomljene i oštećene kutije, grublje finalne obrade, nejasnih boja, neprijatnog mirisa  ili neodgovarajuće deklaracije.