Pet osoba iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac evakuisano je usled poplava.

U akciji spasavanja i evakuacije učestvovalo je pet pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac, a pod vodom je više od 100 hektara plodne zemlje, kao i deo podruma, dvorišta, domaćinstava i pomoćni objekti.

Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije izjavio je za Novosti da je deo stočnog fonda evakuisan sa ugrožene teritorije, da je isporučeno 500 vreća za pesak i da se situacija intezivno prati.

Ugroženo je 25 domova u kojima živi 27 ljudi, a na terenu su sve vreme Službe za prevenciju i civilnu zaštitu, pripadnici vojske i policije i predstavnici Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da je nivo Južne Morave u blizini Đunisa i dalje raste, a voda se ne povlači sa državnog puta Kruševac-Niš.

Situacija je kritična i u Pomoravlju, gde raste vodostaj Velike Morave, zbog povećanog vodostaja u slivu Južne Morave. Najveći porast vodostaja Velike Morave zabeležen je kod Bagrdana, u okolini Jagodine, gde je nivo reke porastao skoro za pola metra.

Iz Hidrometeorološkog zavoda ističu da će vodostaj Velike Morave biti u umerenom porastu sve do 13. marta i da će se kretati između redovne i vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj Velike Morave je trenutno u porastu od Ćuprije do ušća, a voda je ušla u neke vikend objekte, koji su izgrađeni na samoj obali reke i između reke i nasipa, gde nisu smeli da budu izgrađeni.

U Vodoprivrednom preduzeću „Ćuprija” ističu da je Velika Morava dobro opasana odbrambenim nasipima i da su opštine duž reke u pripravnosti i spremne da intervenišu ako dođe do izlivanja.

Da podsetimo, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Goran Nikolić izjavio je da postoji bojazan od izlivanja reka, naročito na malim vodotokovima, zbog čega su prošle nedelje preduzete preventivne mere i poslati ljudi u naselja koja su proteklih godina bila ugrožena.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da su reke u poslednja 24 časa bile „relativno mirne”, ali da ne očekuje da će tako biti u narednim danima.

Istakao je da je najvažnije da su preduzete preventivne mere od poplava, da lokalne samouprave imaju ozbiljniji pristup i da se to vidi iz godine u godinu.