U Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu trenutno je u toku saslušanje N. G., osumnjičenog da je podmetnuo požar u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. O daljim koracima u ovom postupku iz Tužilaštva nisu mogli da komentarišu dok se saslušanje ne završi.

Iz kragujevačke policije, međutim, dobili smo nezvaničnu potvrdu da se radi o istoj osobi koja se tokom prošlog leta sa bombama i automatskom puškom zabarikadirala sa dvojicom mladića u podrumu jedne zgrade na Bubnju uz pretnju da će da je digne u vazduh.

Ove navode su nam indirektno potvrdili i u Tužilaštvu, navodeći da pored umešanosti u takozvanu „talačku krizu“, N. G. se trenutno sudi i za krivično delo pokušaj ubistva iz 2014. godine.

Glavno pitanje, ne samo u medijima, već i u javnosti Kragujevca, tokom ova dva dana bilo je kako se on uopšte našao na slobodi, iako je osumnjičen za dva krivična dela.

U Višem javnom tužilaštvu navode da N. G. nije bio na slobodi, već u kućnom pritvoru. Naime, protiv njega je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično delo pokušaj ubistva iz 2014. godine, kada je posle kratke svađe i tuče došlo do pucnjave u restoranu „Brvnara“. Viši sud u Kragujevcu je potvrdio ovu optužnicu, a N. G. je tada dodeljen kućni pritvor zbog mogućnosti bekstva i uticaja na svedoke. Postupak za ovo krivično delo se još uvek vodi pred Višim sudom u Kragujevcu, pa iz Višeg javnog tužilaštva navode da ne znaju kako se on posle svega toga našao na slobodi.

To, međutim objašnjavaju naredni događaji koji navode na to da je N. G. pobegao iz kućnog pritvora, budući da je Policijska upravu u Kragujevcu 11. jula 2017. saopštila da je za njim raspisana poternice.

Tog julskog dana, N. G. je prvo obavestio policiju da posle tri godine bekstva želi da se preda, ali se onda predomislio i sa dvojicom mladića zatvorio u podrumu zgrade u naselju Bubanj.

Pregovori sa njim tada su trajali dva dana, nakon čega se N. G. predao policiji.

Posle privođenja Više javno tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu, ali kako navode u Tužilaštvu ona još nije potvrđena u Višem sudu.

Postavlja se pitanje,da li je neefikasnost pravosuđa uzrok čitavom sledu događaja, koji je doveo do toga da N. G. sada bude osumnjičen i za treće krivično delo.

Motivi zbog kojih se sumnja da je zapalio najstariju Gimnaziju južno od Save i Dunava biće poznati tek posle njegovog saslušanja, ali se u javnosti već konstruiše priča da je to učinio jer mu je propao biznis koji je vodio u ovoj školi.

Osumnjičeni je naime, u periodu od 2012. do 2013. godine u Gimnaziji držao teretanu, a zatim i đački restoran.

Osumnjičeni N. G. otvorio je restoran na osnovu tendera koji je dobio, da bi kasnije raskinuo ugovor, pravdajući se da nema dobit. Tada je putem lokalnih medija za izlazak iz prostora optužio direktorku škole Slavicu Marković, pa se postavlja pitanje da li je paljenje Gimnazije svojevrsna osveta.

Međutim direktorka Gimnazije je za naš portal izjavila da nije dobijala pretnje u prethodnom periodu, kao i da njoj niko zvanično nije rekao da je osoba koja je zapalila školu ista ona koja je prethodno u njoj držala restoran.

Što se raskida ugovora tiče, direktorka Marković je objasnila da je tadašnji zakupac njegovim potpisivanjem prihvatio sve odredbe ugovora, uključujući i one da korišćeni prostor ostaje u vlasništvu škole, nezavisno od visine ulaganje i bez obzira na osnov prestanka ugovorenog odnosa. Ona dodaje, da zakupac nije izvršavao obaveze plaćanja zakupa u skladu sa ugovorom, što je pravdao lošim poslovanjem. I pored toga u školi su imali razumevanja i uz povremene opomene čekali na uplate, ali je zakupac odlučio da raskine ugovor.