Preduzetnici paušalci kojima se nagomilao poreski dug, jer nisu imali rešenja, mogu da podnesu zahtev za odlaganje plaćanja dugovanja na rate i to najduže do 60 meseci. Međutim, ova olakšica obradovaće tek neke od preduzetnika, koji su ovih dana u najmanju ruku zbunjeni.

Protekle dve godine mnogi preduzetnici paušalci iz pete grupe (prevodioci, lekari, veterinari, IT sektor, razne agencije) nisu plaćali porez, jer nisu imali poreska rešenja, pa im se dug nagomilao. Ovih dana izmenjena je i dopunjena Uredba kojim se reguliše oporezivanje samostalnih delatnosti, a unete su i određene novine.

Marija je otvorila firmu pre nešto više od godinu dana, uz pomoć sredstava od Nacionalne službe za zapošljavanje, ali rešenje o paušalnom oporezivanju nije joj stiglo ni nakon 14 meseci.

- U Poreskoj su mi odmah rekli da rešenja kasne i da dok rešenje ne stigne nemam nikakvu obavezu. Kada je stiglo vreme da pravdam sredstva, u Poreskoj su mi na papiriću, otprilike „obračunali” poreze. Sutradan sam već uplatila ceo iznos i nakon toga su mi izdali uvrenje za NSZ, počinje priču Marija.

- To je bilo pre mesec dana, a kada će mi rešenje stići ni tada nisu znali da mi kažu. Obavezu da plaćam još uvek nemam, ali se bojim, pošto sam čula da su nekim firmama stizale opomene sa kamatama, a da prethodno nisu dobili nikakvo rešenje, kaže Marija.

Da je njen strah opravdan pokazuje primer i druge preduzetnice iz Kragujevca, koja je ove nedelje odlučila da odjavi firmu.

- Od 2014. godine, imam agenciju za računarsko programiranje. Poreska rešenja su stizala prvih nekoliko meseci, a poslednje sam dobila krajem septembra 2014. i od tada ništa. Nisam bežala od duga koji postoji, čak sam nekoliko puta tokom 2015. godine išla i tražila da dobijem bilo kakvo rešenje, ali odgovor je uvek bio isti „kad dobijete rešenje platite – do tada ništa”, kaže naša sagovornica.

A onda joj je pre mesec i po dana stiglo rešenje u kome se duži oko 400 hiljada dinara, plus kamata od preko 100 hiljada.

- Zamalo se nisam srušila. Da nisam stalno išla u Poresku i raspitivala se možda bih i imala razumevanja. Ovako je to bezobrazluk. Odmah sam bila spremna da podnesem tužbu, angažovala i advokata, ali sam dobila objašnjenje da se država zaštitila, na sve moguće načine, da do tužbi ne dođe.  

Naime, ovoj mladoj preduzetnici advokat je objasnio da ne može da tuži, jer u jednoj od odredbi stoji da se porez „plaća po savesti”.

- Sve bih razumela da još početkom godine nisam išla i tražila reprogram duga, ali sam i tada dobila odgovor da bez rešenja ne može ništa da se pokrene. Čak sam tražila da mi to objašnjenje napišu i potpišu. Ali nisu hteli.

Kao jedino rešenje odlučila je da privremeno odjavi firmu, a onda i podigne kredit u banci, te isplati dug.

Probleme sa poreskim rešenjima imaju i oni koji su redovno plaćali svoje obaveze.

Naime, Ivan ima IT firmu, plaćao je svoje obaveze sve dok nije došlo do neobičnog problema. Naime, njemu u Poreskoj stoji da je i dalje dužan za porez preko 600 hiljada dinara, ali da je u pretplati za penzijsko osiguranje za isto toliko. Naravno, problem nije mogao da reši bez izdatih rešenja za poreski dug, a veruje da ga kamata neće mimoići.

- Siguran sam da ću u rešenju dobiti i kamatu, a problem je napravio neko drugi. U ovom slučaju država. To znači da ću platiti penala za tuđe greške, uveren je Ivan.

Poreska uprava, može u celosti ili delimično da odloži plaćanje dugovanog poreza, ukoliko bi plaćanja u celosti za obveznika predstavljalo neprimereno veliko opterećenje ili bi mu nanelo bitnu ekonomsku štetu. Da bi mogao da dobije ovu olakšicu, poreski obveznik bi trebalo da podnese zahtev uz obrazloženje.