Na račune penzionera uplaćeno je po 5.000 dinara jednokratne pomoći, na osnovu odluke Vlade Srbije. Ova odluka doneta je u skladu sa nastojanjima Vlade da se zaštiti standard i poboljša ekonomska situacija penzionera u zemlji, a sa njom je bio saglasan i stav misije MMF-a u Srbiji.

Naime, ocenjeno je da će i posle isplate od 5.000 dinara penzionerima biti viška novca u budžetu, pa je Vlada pred Novu godinu želela da obraduje najstarije sugrađane.

O tome da li je u tome uspela i na koji način će kragujevački penzioneri potrošiti jednokratnu pomoć, pokušali smo da saznamo u razgovoru sa njima u Domu penzionera u Kragujevcu.

 

Bogdan Vlajković

Pomoć je uvek dobrodošla jer penzioneri uvek imaju neke rupe u kućnom budžetu koje moraju da se zakrpe. Konkretno u mom slučaju pola sam ostavio sebi, a drugu polovinu sam dao sinu. Ne vredi moram da mu pomognem, pa smo taj novac podelili. Imam 90 godina i meni treba za najosnovnije hranu i lekove, a sin ima porodicu, zato nam je svaki dinar dobrodošao.

 

Pera Gligorijević

S obzirom na situaciju u kojoj živimo, svaki dinar je dobrodošao. Novac sam uglavnom potrošio na spremanje zimnice, a ostalo je još malo i za slavu, koja dolazi. Mi Srbi imamo tradiciju spremanja slava i uvek se nađe mesto gde će da se potroši novac. Kamo sreće da smo dobili više i da je ovakva pomoć češća.

 

Milica Tucaković

Jednokratnu pomoć još uvek nisam potrošila. Taj novac ću da sačuvam za nešto što bude neophodno, a najverovatnije za lekove i za doktora. Bilo bi bolje da mogu da ga potrošim na nešto lepše, ali trenutno će izgleda da bude namenjen za lečenje. Ovakva pomoć nam stvarno znači i bilo bi dobro kad bi godišnje još jednom država izdvajala novac za penzionere.

 

Dobrila Đokić

Još uvek nisam podigla novac, niti znam na šta ću da ga potrošim, verovatno na nešto što u tom trenutku bude neophodno. Mi penzioneri smo štedljivi, ako nam date i 1.000 dinara nama znači, u teškoj situciji u kojoj živimo znači nam svaki dinar. Naročito za lekove jer trošimo mnogo lekova i imamo velike izdatke.

 

Ovom odlukom obuhvaćeni su svi korisnici penzija, primaoci privremene naknade invalida rada drugi i treće kategorije invalidnosti i deca invalidi, koja se nalaze u evidenciji Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiuranje za isplatu penzija zaključno sa 27. oktobrom 2017. godine.