Zbog naglog topljenja snega raste vodostaj na rekama u centralnoj Srbiji. Kako je jutros saopštio AMSS, velika količina vode i poplavljen kolovoz, uslovili su obustavu saobraćaja na deonici Kruševac- Đunis, zbog izlivanja reke Južne Morave u mestu Đunis.

Vodostaj na Velikoj Moravi i svim rekama u Pomoravlju naglo raste zbog velikog topljenja snega, navode u Hidrološkim stanicama u ovom delu zemlje.

Velika Morava je kod Jagodine porasla za 47, a kod Ćuprije za 56 centimetara, dok je rekordni porast zabeležila kod Varvarina, čak 105 centimetara.

U Hidrometeorološkom zavodu Srbije navode da je Morava mutna, nabujala, da nosi velike količine smeća, grana i plastičnih boca i predviđaju dalji rast vodostaja celim njenim tokom.

Reka Crnica kod Paraćina porasla je za devet centimetara, a dve jagodinske reke Belica i Lugomir kod Majura za 26, odnosno 60 centimetara.

Slično je i sa rekom Resavom, čiji je vodostaj kod manastira Manasije porastao sedam, a kod Svilajnca 24 centimetara.

Najavljeno je da će vodostaji ovih reka i dalje rasti, ali se procenjuje da neće izaći iz svojih korita, jer su lokalne uprave u Pomoravskom okrugu u poslednje tri godine uradile mnogo na uređeenju vodotokova, otklanjanju uskih grla i učvršćenju brana i nasipa.

Tokom poplava 2014. godine reke Crnica, Resava i Lugomir izazvale su u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini katastrofalne poplave sa velikom materijalnom štetom. 

Prema podacima Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, vodostaj Ibra na mernoj stanici Ušće, sa uobičajenih 90-ak centimetara, porastao je na 225 centimetara, za poslednja 24 sata vodostaj Ibra povišen je za 54 centimetra, što znači da nivo reke raste za nešto više od dva centimetra tokom sat vremena.

U samom Kraljevu, poplavljen je mali deo gradske plaže.

Trenutno, prema ocenama nadležnih, ne postoji opasnost od izlivanja Zapadne Morave, ona ne ugrožava domaćinstva, osim što, zbog uzvodnog rasta vodostaja može da se dogodi da poplavi lokalne puteve, kao u sličnim prilikama.

Takođe, upućeno je i upozorenje da su mogući odroni na Ibarskoj magistrali, zbog čega se vozačima savetuju povećan oprez.