Invalidi rada zaposleni u fabrici „Zastava inpro”, koji već jedanaesti dan štrajkuku glađu, nisu uspeli da se dogovore oko prekida štrajka sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na sastanku koji je trajao više od četiri sata, po rečima predsednika štrajkačkog odbora Stevana Pušonje ništa nije dogovoreno, jer im iz Ministarstva ništa nije ponuđeno, osim dinamike isplate zaostalih ličnih dohodaka.

- Ponudili su da nam septembarsku zaradu isplate do utorka 25. oktobra, a dve trećine avgustovke plate u roku od 15 do 30 dana. Kada smo pitali zašto prvo septembarsku, pa tek onda avgustovsku, rečeno nam je da postoji problem jer je država već uplatila novac za avgust. Reč je o novcu koji je bivši direktor podelio svim radnicima, a ne samo invalidima rada, pa smo pre početka štrajka svi primili 11.000 dinara, objašnjava Pušonja.

Međutim, iako bi na taj način bio rešen problem zaostalih zarada, štrajkači instiču da dogovor nije postignut jer niko iz Ministarstva nije mogao da im garantuje da neće biti proglašeni tehnološkim viškom. Čak naprotiv, po rečima Pušonje rečeno im je da Protokol koji su 2011. godine potpisali sa Vladom Republike Srbije, po kome se ona obavezala da država subvencioniše 75 posto njihovih zarada, više ne važi i da više nisu zaštićeni na taj način. Usled toga jedino na šta radnici mogu da računaju ako budu proglašeni tehnološkim viškom jesu otpremnine od 200 evra po godini staža.

Što se tiče ostalih zahteva iz Ministarstva su istakli da ukoliko je do sada bilo mobinga i diskriminacije, sa tim je sada završeno jer je imenovan novi v.d. direktora, inženjer iz preduzeća Milenko Betulić. Radnici su očekivali da će se u fabrici sprovesti proces provere invalidskih rešenja, ali to doga nije došlo, a na prigovor radnika o lošem poslovanju i preispitavanju prodaje dela preduzeća, predstavnici Ministarstva su im rekli da mogu da podnesu privatne tužbe.

- Kao što vidite ništa nisu rešili, a govore kako su svi naši zahtevi ispunjeni. Bilo je reči i oko početka proizvodnje u ovom delu koji nam je ostao posle prodaje, ali mi u to više ne verujemo. Gde da počnemo proizvodnju kad nam je ostala samo ova jedna hala, pita se Pušonja.

Zbog toga, ističe, radnici su rešili da nastave štrajk glađu, iako im se zdravstveno stanje pogoršava. Oni su od pre dva dana prestali da uzimaju terapiju i lekove, a odbijaju i pomoć lekara Hitne pomoći.

- Svi nastavljamo štrajk sa izuzetkom dvojice kolega koji su zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja smešteni u bolnicu i jedne koleginice koja se nalazi na kućnom lečenju. Svi ostali su ovde u fabrici isčekujući neko rešenje. Već smo pozvali ministra Aleksandra Vulina da nas poseti, a pozivamo i premijera Vučića da dođe i vidi u kakvoj se sizuaciji nalazimo, komentariše naš sagovornik.

Da podsetimo, pre 11 dana od ukupno 132 zaposlenih u ovom preduzeću štrajk glađu započelo je 28 invalida rada zbog neisplaćenih zarada i pretnji da će biti proglašeni tehnološkim viškom. U međuvremenu, dosadašnji direktor Branko Veljović, podneo je ostavku, a na njegovo mesto je kao vršilac dužnosti imenovan Milenko Betulić.