Oko 150 radnika Fabrike šinskih vozila „Goša” protestovalo je juče ispred zgrade Vlade zbog neisplaćenih zarada, poreza i doprinosa, nepovezanog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Na skupu, koji je počeo oko 10 časova, radnici su zahtevali da država stupi u kontak sa slovačkim vlasnikom kompanijom „ŽOS Trnava” i da posreduje u rešavanju njihovih problema.

Za državu imaju i pitanje, ko je dozvolio da slovački vlasnik ne isplaćuje radnicima poreze i doprinose u iznosu od sedam miliona evra, da ne uplaćuje potrebne takse i da potom napusti zemlju i ode u Slovačku.

Iako znaju da je reč o privatnoj, a ne o državnoj firmi, radnici jedinu spas ipak vide u intervenciji države i ističu da su u početku isključivo pregovarali sa slovačkim vlasnikom, ali da se onda štrajkovalo i u drugim privatnim preduzećima i država se uključila u pregovore, pa se pitaju zbog čega su oni izuzetak.

- Kada smo započeli štrajk, tadašnji ministar Aleksandar Vulin rekao nam je da ne mogu da nam pomognu jer smo privatna firma. A onda se desio „Agrokor”, pa štrajk u „Fijatu”, „Juri”, „Gorenju” i oni su pomogli. Sa druge strane novi ministar Zoran Đorđević nam je rekao da su država i Vlada učinile dosta i da se trude da nam pomognu najviše što mogu.  Međutim, od države smo dobili samo 250.000 evra, pa se izvinjavamo građanima Srbije što je taj novac država uzela iz njihovih usta, a zna se ko nam duguje plate, objasnio je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

On je dodao da radnici više ne veruju u obećanja, jer im je ministar privrede Goran Knežević pre mesec dana obećao saradnju sa „Hestilom” i SDPR „Jugoimportom”, ali se ništa od toga nije ostvarilo. Zbog toga, kaže, uslov da se vrate na posao jeste da im se isplati od 100.000 do 150.000 dinara.

Da situacija bude gora, Vujičić je objasnio da čim su radnici, koji su dane u štrajku provodili u fabričkim halama, otišli iz njih i krenuli za Beograd, u krug fabrike ušli su izvršitelji da plene imovinu na osnovu potraživanja dela radnika. Oni koji su se i pored štrajka odlučili da firmu tuže zbog neisplaćenih zarada, sada su dobili izvršne presude i naplatiće svoja potraživanja od imovine firme. Izvršitelje su poslali i dobavljači koji su aktivirali menice. To dodatno komplikuje situaciju, jer čak i kad bi radnici pristali da se vrate na posao, vrlo je verovatno da neće imati na čemu da rade.

Radnici „Goše” su u štrajku skoro 150 dana, a duguje im se preko 30 plata. Za 1. septembar su najavili novi protest ispred Vlade, ukoliko se njihovi problemi ne reše, ali su istakli da se tada neće zadržati svega tri sata.