Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković potvrdio je informaciju da taj sindikat danima deli novčanu pomoć radnicima koji su letos bili u štrajku, kao i da će ukupno biti podeljeno do 250.000 evra, odnosno 18.000 dinara po radniku.

List „Danas” piše da je objašnjenje odakle potiče taj novac promenjeno u dva dana. Dok je sekretar Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Đorđević prethodno tvrdio da je novac došao iz sindikata, njegov šef Zoran Marković sada, kada je sindikalna centrala to demantovala, naveo da su pare obezbedili „anonimni donatori”.

- Naš štrajk je snažno odjeknuo i u međunarodnoj javnosti, tako da od tada dobijamo razne vrste pomoći od brojnih inostranih sindikata, udruženja i institucija. Od njih, pored svega ostalog, dobijamo i novac. Imena donatora, na njihov zahtev, ne mogu da otkrivam, kaže Marković.

On tvrdi i da je sve u potpunosti u skladu sa zakonom.

- Novac koji delimo je evidentiran i na njega plaćamo porez. Do sada smo platili porez na pomoć koju je dobilo 1.268 radnika, o čemu imamo potvrdu Poreske uprave, navodi Makrović koji kategorički „tvrdi da Samostalni sindikat u FCA Srbija u deobi pomoći nema podršku ni države ni menadžemnta kompanije”, te da je osim od „donatora” deo sredstava došao i iz sindikalnog fonda koji datira „još iz vremena Zastave”.

„Danas” podseća da je sekretar sindikata tvrdio da je novac iz Štrajkačkog fonda SSSS-a i da nije pominjao ni domaće ni inostrane donatore, dok je prvi čovek SSSS-a Ljubisav Orbović demantovao da je dao novac radnicima Fijata.

Inače, Samostalni sindikat u Fijatu mesečno od članarine ima prihod od oko 3.000 evra, od čega polovinu daje sindikalnoj centrali, a njemu ostaje 1.500 evra. Toliko o finansijski „moćnim” sindikatima po firmama i ustanovama.

U Ministarstvu privrede za „Danas” takođe kažu da ne znaju odakle novac za pomoć radnicima.

- Zaista ne znamo ništa o tome. Ono što pouzdano znamo jeste da naše ministrastvo ni na koji način nije uključeno u to što trenutno radi Samostalni sindikat u FCA Srbija, kažu u Ministarstvu privrede.

Poverenik UGS „Nezavisnost” u FCA Srbija Zoran Stanić ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da je novac rivalskom sindikatu obezbedio menadžment Fijata. On priznaje da je Samostalni sindikat „prisvojio neki novac iz Fonda solidarnosti” nekadašnje Zastavine fabrike automobila, ali da se radi o „oko dva miliona dinara, što je 10 do 15 puta manje od iznosa koji se trenutno deli radnicima”.

On veruje i da je priča o domaćim i inostranim donatorima „puka izmišljotina”, kako bi se prikrio stvarni darodavac.

U upravi Fijata se u skladu sa već ustaljenom praksom apsulutnog ignorisanja javnosti ni povodom ovoga nisu oglašavali.