Ovogodišnja sezona gripa ima uobičajeni tok. Registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i njegova široka rasprostranjenost, saopštio je Institut za javno zdravlje „Batut”.

Prema podacima populacionog nadzora, od početka sezone nadzora, zaključno sa 9. izveštajnom nedeljom (od 26.2. do 4.3.2018. godine) registrovano je ukupno 126.726 obolelih od oboljenja sličnih gripu što je za oko 16 odsto manje u poređenju sa istim periodom prethodne sezone (150.995 obolelih).

U poslednjoj izveštajnoj nedelji prijavljeno je 9.365 obolelih, što je za oko 20 odsto manje u poređenju sa prethodnom nedeljom. Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnim grupama od 0 do 4 i 5–14 godina.

U Srbiji je od početka sezone nadzora od 40. izveštajne nedelje, zaključno sa 9. izveštajnom nedeljom, virus gripa potvrđen na teritoriji 20 okruga.

U cirkulaciji su potvrđeni virus gripa tip B i virus gripa podtip A(H1)pdm09, sa dominantnim učešćem virusa gripa tip B.

Do sada je potvrđena cirkulacija virusa gripa na teritoriji sledećih okruga: Grada Beograda, Južnobačkog, Severnobačkog, Sremskog, Nišavskog, Šumadijskog, Mačvanskog, Zlatiborskog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog, Kolubarskog, Pomoravskog, Rasinskog, Raškog, Moravičkog, Braničevskog, Južnobanatskog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga.