Nezadovoljni radnici u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija sledećeg ponedeljka organizovaće jednosatni štrajk upozorenja.

- Na osnovu zahteva velikog broja zaposlenih, članova naše sindikalne organizacije, a zbog sve težeg položaja radnika, doneta je odluka o stupanju u štrajk upozorenja, koji će biti organizovan u ponedeljak, 11. decembra, od 13.30 do 14.30 sati. Okupljanje zaposlenih nije predviđeno, već će radnici štrajkovati na svojim radnim mestima, kaže Zoran Stanić, predsednik Sindikata „Nezavisnost” u FCA Srbija.

Prema njegovim rečima, u štrajk upozorenja se stupa, jer ni pet meseci posle letošnje obustave rada radnici nisu dobili na uvid sporazum o prestanku štrajka, te i dalje ne znaju koje i kakve su odluke tom prilikom donete.

- U međuvremenu je položaj zaposlenih dodatno pogoršan, kaže Stanić za naš portal.

On kaže da je dosta radnika otišlo iz fabrike, a nijedan novi nije primljen. Plata radnicima povećana je neznatno, tek za nekih 900 dinara, a isplata bonusa za efikasnost i dalje je neizvesna.

- Sa druge strane, nije formirna ni komisija iz Italije, koja bi imala zadatak da proceni obim posla, te da vrednuje svako radno mesto. Osim toga, sve su veći pritisci na Sindikat, tvrdi Stanić.

- Poslednjih meseci vrlo često dobijam poruke od radnika da ih što pre iščlanim iz Sindikata, uvek je akcenat na urgentnosti, a njihov odgovor je da je tako bolje za njih. Pritisak je konstantan, ljudi su zaplašeni, kruže priče o tome da će cela jedna smena dobiti otkaz. To su uslovi u kojima radimo, zaključuje Stanić.