Odbor sindikata najznačajnijih preduzeća namenske industrije, koja čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije, odlučio je da organizuje jednosatni štrajk upozorenja zbog neslaganja sa predloženim odredbama novog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja, piše list Danas.

Oni su iskazali neslaganje zbog načina na koji se taj akt uvodi u skupštinsku proceduru, a datum održavanja štrajka Sindikat će odrediti do Božića.

Sindikati namenske industrije su u decembru osudili postupak na koji Ministarstvo odbrane u skupštinsku proceduru uvodi novi zakon i od nadležnih zatražili da ga stave „ad akta” do postizanja konačnog dogovora oko budućnosti domaće vojne industrije između oružara i vlasti.

Oni su upozorili da je nacrt zakona 13. decembra dostavljen fabrikama odbrambene industrije i dat je na uvida isključivo njihovim poslovodstvima, ali ne i sindikatima.

Još ogorčeniji su saznanjem da se u delu tog zakona, kojim se predviđa privatizacija preduzeća odbrambene industrije, pored doskoro pominjanih stranih investitora, sada „u igru” uvode i domaći ulagači.

Sindikati strahuju da će u slučaju da domaći tajkuni budu akteri promene vlasničke strukture doći do masovnog otpuštanja radnika, kao što je u prethodnih 15 godina bio slučaj u ostatku srpske privrede i da je zato to zakonsko rešenje posebno neprihvatljivo.

Odgovor Vlade i Ministarstva odbrane na upućeni zahtev sindikata do sada nije stigao, niti ima naznaka da će u dogledno vreme da stigne, navodi Danas.