Nastavak glavnog pretresa pred Višim sudom u Smederevu u predmetu korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, „slučaju Indeks”, određen je za 15. novembar, izjavila je FoNetu predsednica veća sudija Slađana Bojković.

Do juče su preslušani zvučni zapisi koji postoje o ovom predmetu i u toku je uvid u video-tonske zapise pribavljene u postupku tajnog nadzora komunikacija, po naredbama tada istražnog sudije Okružnog suda u Smederevu, koje se sastoji u njihovom pregledu i preslušavanju.

Preostalo je da se pregleda otprilike još polovina video zapisa, rekla je ona i dodala da samo jedan, koji je pregledan juče, trajao oko tri sata, što je potom iziskivalo i izjašnjavanje stranaka, uz unakrsno ispitivanje svedoka, tako da je ročište okončano u 15.30.

Nastavak suđenja počinje od 15. novembra i trajaće ceo decembar, rekla je Bojković.

Prema njenim rečima, glavni pretres se nalazi u završnoj fazi dokaznog postupka tužioca.

Nakon toga, sledi odlučivanje o preostalim predlozima, u šta spada i odluka da li će se svedoci saslušani u ranijoj fazi glavnog pretresa, pre nego što je došlo do izmene veća, ponovo neposredno saslušavati ili će biti izvršen uvid u njihove iskaze.

Ona nije mogla da prognozira kada bi ovo suđenje moglo da se okonča, ali je rekla da se preduzimaju sve procesne mere da se obezbede uslovi za nesmetano vođenje postupka, u šta spada i obezbeđenje prisustva optuženih na glavnom pretresu.

- Konkretno, postoji predlog zamenika VJT Smederevo da se prema jednom od optuženih, Predragu Stojanoviću, odredi pritvor sa obrazloženjem da očigledno izbegava da dođe na glavni pretres, o čemu će odlučiti vanpretresno veće, rekla je Bojković.

Bojković je rekla da bi, ako dođe do najavljenog štrajka u pravosuđu, za koji je nepoznanica koliko bi mogao da traje, to moglo da se odrazi na dužinu trajanja postupka u ovom predmetu.

Pred Višim sudom u Smederevu u toku je jedinstveni krivični postupak po optužnicama Okružnog, sada Višeg javnog tužilaštva u Smederevu iz 2007. i 2008. godine i optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu iz 2010. godine.

Slučaj Indeks, ubedljivo je najkompleksniji predmet u istoriji srpskog pravosuđa, vodi se protiv više od 80 okrivljenih koji se terete za izvršenje krivičnih dela primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, a među optuženima su profesori, studenti i osoblje kragujevačkog i beogradskog Pravnog fakulteta, javlja Fotnet.

 

Ročišta po meri optuženih 

Džentlmenskih sedam godina