Zdravstveno stanje zaposlenih u fabrici „Zastava inpro”, koji već treći dan štrajkuju glađu se pogoršava, pa je Hitna pomoć do sada intervenisala sedam puta. Ipak, radnici ne žele da odustanu od svojih zahteva i kažu da će štrajkovati ako treba i do smrti.

Predsednik štrajkačkog odbora Stevan Pušonja istakao je za agenciju Fonet da je njihovo zdravstveno stanje posle prve noći bilo stabilno i da je kod troje štrajkača zabeležen povišen krvni pritisak. Međutim, posle druge noći situacija se pogoršala, pa je hitna pomoć intervenisala zbog iznemoglosti, nestabilnosti mišića u rukama i nogama, povraćanja, bolova u stomaku, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih problema.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da se radi o invalidima rada druge i treće kategorije, koji moraju da uzimaju terapiju na prazan želudac, što može da izazove nove komplikacije.

Ipak, štrajkači su jednoglasni u oceni da nastave sa štrajkom po svaku cenu, pa su u javnost izašli i sa zahtevima. Oni traže smenu direktora Branka Veljovića i njegovih bliskih saradnika, koje optužuju za loše poslovanje i povećanje sopstvenih plata kroz stimulacije. Zahtevaju preispitivanje poslovanja i prodaje jednog dela imovine francuskoj firmi „Trigano”, ali pre svega isplatu neisplaćenih zarada, prevoza i jubilarnih nagrada.

Takođe, radnici neće prestati sa štrajkom dok se konačno ne utvrdi njihov status u firmi jer ne prihvataju da budu proglašeni tehnološkim viškom, ali ni otpremnine od 200 evra po godini staža. Naime, kada su 2011. bili prebačeni iz „Zastava automobila” u „Inpro” sindikat je potpisao sporazum sa Vladom koja se obavezala da subvencioniše 75 posto njihovih plata i radnici traže da se taj dogovor i dalje poštuje.

Među zahtevima je i povraćaj nezakonito oduzetog novca za mere štednje, jer radnici ističu da oni nikada nisu bili javno preduzeće, pa mere štednje nisu mogle na njih da se odnose. Takođe, traže da radnici koji su uzeli socijalni program napuste fabriku, ali i da se prestane sa diskriminacijom i mobingom invalida rada.

Na sve ove zahteve direktor Branko Veljović je do sada ostao nem, istakavši da mu je trenutno prioritet da se zaštiti zdravlje i život radnika u štrajku. Zbog toga se za pomoć obratio nadležnom ministarstvu, jer kako kaže rešenje mora brzo da se pronađe zbog zdravstvenog stanja u kome se nalaze štrajkači.