Kragujevčane koji su lepo vreme tokom nedelje želeli da iskoriste šetajući pored Šumaričkog jezera, zateklo je, kako kažu neprijatno iznenađenje. Oni su na jezeru zatekli ogradu koja počinje na nasipu i pruža se duž celog kupališta.

Reakcije naših sugrađana, koje smo zatekli u Šumaricama, bile su uglavnom impulsivne, od toga da su podizanje ograde nazivali sramotnim, do konstatacije da će morati da rade makaze. Svi su se uplašili da će gradsko kupalište da naplaćuje ulaz i to naveli kao najgoru posledicu ovakvom postupka.

Međutim, kako ističu iz Sportskog centra „Park“, koji gazduje Šumaričkim jezerom, građani ne treba da se plaše, jer će ulaz na jezero i dalje biti besplatan, ali će njegove kapije od sada biti otvorene od 6 ujutru do 22 časova uveča.

Razlog za podizanje ograde je tako isključivo bezbednost Kragujevčana, a ne naplata ulaza, ističe direktor SC „Park“ Marko Pavlović.

On je za portal Pressek dodao da je inicijativa za podizanje ograde potekla direktno od njega jer se prošle godine u večernjim satima, kada na kupalištu nije bilo spasilačke službe, utopila devojčica, a zatim se desilo i samoubistvo, kada je telo odraslog muškarca izbacila voda.

Sve su to, po Pavlovićevim rečima, nemile scene, a tome treba dodati i veliki broj vandala koji tokom noći uništavaju gradsko kupalište.

- Ove godine je u izgradnju Avantura parka, presvlačanje plaže i kupovinu skutera izdvojeno 100.000 evra i na ovaj način nastojimo da zaštitimo imovinu na Šumaričkom jezeru. Do sada se dešavalo da huligani voze noću džipove po plaži, uništavaju table, pale stolove i klupe, a prošle godine su nam čak potopili i čamac. Takođe, u pripitom stanju lome staklenu ambalažu, na koju kupači mogu da se iseku, jer je nemoguće izvaditi staklo iz plićaka, istakao je Pavlović.

On je dodao da će ograda biti podignuta samo oko kupališta, dakle biće duga oko 300 metara, dok će ostalih 500 metara, koje koriste ribolovci biti otvoreno. Takođe, objasnio je da je praksa da kupališta budu ograđena i da je to slučaj sa Štrandom u Novom Sadu i Adom Ciganlijom u Beogradu.

Radove na podizanju ograde sprovodi firma „Žica mont“ iz Aranđelovca, a novac za izgradnju ograde obezbedio je Grad Kragujevac.