Danas se očekuju obilne padavine u centralnoj Srbiji sa količinom oko 30 mm za 12 sati, a u Pomoravlju oko 40 mm za 24 sata, lokalno i više.

Tokom dana očekuju se porasti vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, kao i na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, moguća su i lokalna izlivanja, objavljeno je na sajtu republičkog hidrometeorošloškog zavoda.

Sa druge strane, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je, povodom upozorenja RHMZ o novim vremenskim nepogodama, da svi timovi tog sektora, zajedno sa lokalnom samoupravom i ostalim snagama zaštite i spasavanja, prate situaciju na terenu i po potrebi će odmah reagovati.

Marić je sinoć saopštio da je vanredna situacija trenutno na snazi na teritoriji jednog grada, odnosno Čačka, i 10 opština – na čitavoj teritoriji opština Aranđelovac i Ivanjica, kao i na delu teritorije opština Gornji Milanovac, Priboj, LJig, Raška, Požega, Smederevska Palanka, Velika Plana i Kosjerić.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo novih slučajeva ugrožavanja infrastrukture i domaćinstava padavinama, a u cilju normalizacije raščišćavani su putevi na više lokacija, istakao je on.

Meteorolozi najavljuju da će i u utorak biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Od srede pretežno sunčano i malo toplije sa retkom pojavom poslepodnevnih pljuskova i grmljavina.