Protiv pet osoba podnete su krivične prijave zbog eksplozije koja se 28. februara 2017. godine dogodila u Tehničko - remontnom zavodu „Medna“ u Kragujevcu.

Zbog eksplozije, u kojoj je život izgubilo četvorica zaposlenih, Vojna policija u Kraljevu podnela je 30. januara 2018. godine, Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu krivične prijave protiv D. Ž. (1970), vojnog lica - starešine, zbog postojanja osnova sumnje da je kao odgovorno lice u Upravi Tehničko – remontnog zavoda izvršio krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Krivične prijave podnete se i protiv četvorice vojnih službenika, civilnih lica na službi u Vojsci Srbije u Tehničko – remontnom zavodu „Medna“ – I. N. (1981), S. P. (1973), Z. A. (1978) i S. K. (1969). Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo: teško delo protiv opšte sigurnosti.

U Tužilaštvu ističu da osnovi sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela proizilaze iz dosad prikupljenih dokaza i nalaza, kao i mišljenja sudskog veštaka za uzroke požara, eksplozija i havarija.

Više javno tužilaštvo će u narednom periodu saslušati osumnjičenje, ispitati oštećene i svedoke i sprovesti neophodne dokazne radnje, nakon kojih će doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka.

Da podsetimo, u eksloziji u TRZ „Medna“, život su izgubili potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i dvojica civila Dejan Kovačević i Željko Nikolić.

Do ekslozije je došlo u objektu A-28, namenjenom za delaboraciju municije, a zatim je požar zahvatio nekoliko okolnih objekata.

Vatrogasne ekipe sastavljene od pripadnika MUP-a i pripadnika vatrogasne jedinice Tehničko – remontnog zavoda pristupile su gašenju požara, kada je došlo do još jedne eksplozije.

Inače, portal Pressek je tražio zvanične podatke o rezultatima istrage u Tehničko – remontnom zavodu još 16. januara, ali nismo dobili odgovor, već su ovi podaci prosleđeni svm medijima.