Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zakazao je za sredu, 31. januara, zvaničan sastanak sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nebojšom Arsenijevićem, navode u Rektoratu.

Povod za ovaj sastanak je, kako navode, utvrđivanje kompletne i na činjenicama zasnovane istine o zakonitosti rada Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta medicinskih nauka, koji je njegov deo.

Zvaničan sastanak je motivisan tekstovima koji se već nedelju dana objavljuju u medijima, a u kojima se Arsenijević optužuje za nepotizam.

Prema pisanju Blica, on je na Univerzitetu zaposlio kumu Zoricu Avramović, koja radi kao generalni sekretar, a zatim i njenog supruga i dva sina. Takođe, navodi se da je sinu Aleksandru omogućio upis na doktorske studije, pre završetka osnovnih, a da ga je zatim i zaposlio na svom predmetu - Osnovi onkologije.

Blic je pisao da je rektor, takođe, na Fakultetu medicinskih nauke, na kojem je bio dekan, zaposlio snaju Draganu Đorđević, dok je mesto za ćerku Jelenu Mitrić Arsenijević pronašao na Filološko umetničkom fakultetu.

Arsenijević se dovodi u vezu i sa postavljenjem Tatjane Kanjevac, njegove nevenčane supruge, na mesto prodekana-rukovodioca na studijskom programu Stomatologija na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Rektor se od ovih navoda branio rečima da je u toku postupak njegovog reizbora, zbog čega protivnici žele da ga diskredituju. Zbog toga će, kako navode na Univerzitetu, nasuprot senzacionalističkim tekstovima ova ustanova učiniti javnim i dostupnim dokumentaciju iz koje će se nesporno videti da je rad Univerziteta, fakulteta i svih njihovih organa zasnovan na zakonu.

Univerzitet u Kragujevcu, koji kao najviša visokoškolska državna institucija postoji već četiri decenije, do sada nije i neće dozvoliti da se sudovi o njegovoj delatnosti i funkcionisanju donose van za to ovlašćenih organa i institucija, navodi se u saopštenju.

Trenutni medijski tekstovi, po rečima nadležnih na Univerzitetu, služe da se stvori atmosfera proganjanja i linča u trenutku kada je u toku postupak izbora rektora. Zbog toga će Univerzitet nakon susreta rektora Arsenijevića sa ministrom Šarčevićem javnosti prezentovati ishode njihovog sastanka na konferenciji za novinare.