Vanredni lokalni izbori u Smederevskoj Palanci biće održani 25. marta 2018. godine. Odluku o raspisivanju izbora donela je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, pošto je 28. januara isteklo dva meseca od kada je i zvanično raspuštena Skupština u Smederevskoj Palanci i u ovoj opštini uvedene privremene mere.

Ova opština koja bi, da je to po zakonu moguće sigurno već odavno proglasila bankrot, izbore će dočekati sa ogromnim dugovanjima, a ni vlast, ni opozicija nemaju ideju kako da nagomilane dugove i vrati.

Od 19 javnih preduzeća i ustanova u Smederevskoj Palanci jedino se Istorijski arhiv ne nalazi u blokadi, a račun ovog preduzeća je odblokiran početkom 2018. godine.

Predsednik Privremenog organa Nikola Vučen izjavio je za Novosti da je za katastrofalno stanje u ovoj opštini krivo prethodno rukovodstvo i da je posle preuzimanja vlasti 2016. godine, Srpska napredna stranka zatekla dug od tri milijarde dinara, što je više od tri budžeta opštine. Dodao je da je zaduženje budžetskog računa iznosilo 160, a da danas iznosi 60 miliona dinara.

Ova opština najviše duguje za struju, više od milijardu dinara, a zatim slede dugovanja prema „Srbijagasu”, „Telekomu” i drugim manjim poveriocima.

Takođe, duguju se plate zaposlenima u javnim preduzećima, koje im nisu isplaćivane sve do maja 2016. godine. Isplate su počele od leta 2016., ali nejednako u svim preduzećima, pa se nekim radnicima duguju samo dve, a nekim čak 16 zarada. Sada su isplate zarada redovne, navodi se u opštini, ali nije poznato kada će radnici u javnim preduzećima i ustanovama moći da se nadaju platama koje su davno zaradili.

Posle uvođenja privremenih mera Opština je od Vlade Srbije dobila kao prvu pomoć 60 miliona dinara, ali je Vučen istakao da će taj novac u najvećoj meri otići na isplatu dugovanja zbog kojih je blokiran račun opštine. Takođe, deo je potrošen na kupovinu dve pumpe za vodu, koje bi trebalo da poboljšaju stanje u vodosnabdevanju, sa kojim Palančani već godinama imaju problem.

Dok predsednik Privremenog organa, inače član Srpske napredne stranke, za ovakvo stanje optužuje isključivo Demokratsku stranku, koja je dugo godina bila na vlasti u ovoj opštini, ne mogu ni Naprednjaci da se pohvale da su bilo šta promenili od dolaska na vlast.

Naime, u trenutku kada je Skupština Smederevske Palanke raspuštena, 28. novembra, Naprednjaci su imali apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu i sa 29 odbornika mogli da zakažu sednicu Skupštine i izbegnu uvođenje privremenih mera.

Nikola Vučen nam nije odgovorio na pitanje zbog čega sednica nije sazvana, iako smo mu pitanja prosledili još pre nedelju dana.

Pošto nema zvaničnih odgovora Palančani mogu samo da pretpostavljaju razloge za nesazivanje sednice, a jedan od najčešćih jeste da su privremene mere uvedene, jer unutar Naprednjaka nije postojalo jedinstvo.

Tome u prilog ide i činjenica da je posle izbora u maju 2016. godine vlast sastavila jedna garnitura Naprednjaka, da bi ih kasnije smenila druga, mlađa, koja je dobila podršku iz vrha partije u Beogradu.

Međutim, ni tu nije bio kraj sukobima unutar Naprednjaka, pa je tokom leta 2017. šestoro odbornika SNS-a rešilo da podrži Demokratsku stranku u pokušaju prevrata, ali su, kako navode, posle „zastrašivanja” rešili da od toga odustanu.

Iz svega toga može da se zaključi da Palanački Naprednjaci nisu uvek u ljubavi i da su u nemogućnosti da pronađu zajednički jezik pred svoje sugrađane, koji su već zaduženi oko 67.000 dinara po glavi stanovnika, stavili nove troškove, koji će da nastanu usled organizovanja vanrednih lokalnih izbora.

Situaciju u opštini je u poslednje vreme drastično otežao i stečaj koji je proglašen u Fabrici šinskih vozila „Goša”. Oko 350 bivših radnika ove fabrike oko dva meseca nalazi se na birou rada, a kako navode stanovnici ove opštine u njoj gotovo da ne postoji razvijena privreda.

Za odgovor na pitanje kako će se Palančani izvući iz ove situacije, moraćemo po svoj prilici da sačekamo 25. mart i konstituisanje nove opštinske vlasti.