Posle više od dve decenije u opštini Smederevska Palanka normalizovano je snabdevanje vodom. Kupovinom glavne pumpe za vodu u gradskom postrojenju, koja nije menjana od trenutka kad je postavljena 1974. godine, značajno je ubrzan protok vode i Palančanima više ne prete restrikcije.

Pored glavne pumpe, krajem 2017. godine kupljene su i dve potisne pumpe, pa do gradskog vodovoda u svakoj sekundi iz izvorišta dolazi 55 litara vode, što je sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje sistema, navodi Goran Milić, rukovodilac za preradu i distribuciju vode u JP „Vodovod”.

Predsednik privremenog organa u opštini Nikola Vučen je dodao da se na proleće očekuje i revitalizacija izvorišta Singer, Buline vode i Rudine, jer je za te bunare kupljeno dodatnih šest pumpi. U te svrhe opština je, zajedno sa Vladom Republike Srbije, potrošila pet miliona dinara, a tek predstoji sanacija vodovodne mreže, koja je u očajnom stanju. Međutim meštani ne treba više da se brinu jer je, po njegovi rečima, vodosnabdevanje u ovoj opštini normalizovano, a dokaz toga je činjenica da već mesec dana nije bilo restrikcija.

Palančani su, ipak, i dalje sumnjičavi i navode da još uvek u kupatilu imaju kante ili bure sa vodom, jer ko zna kada bi ona ponovo mogla da nestane.

- Tačno je, konačno imamo vodu, ali da ste došli nekoliko meseci ranije, videli bi grad van civilizacije. Normalno snabdevanje nismo imali već godinama, ne pamtim ni koliko, samo se sećam i dnevnih i noćnih restrikcija. Ne znam šta su uradili i kupili, samo vidim da imam vodu preko celog dana što je neverovatno, a još je neverovatnije što je imamo i noću. Do sad smo skupljali vodu u buriće, kante, ko je šta imao, samo da imamo za wc i osnovne potrebe, objašnjava lekar Dragana Petrović Škodić.

Sa druge strane privatni preduzetnik Milinko Cvetković smatra da problem neće u potpunosti da se reši dok se ne zameni celokupna vodovodna mreža.

- Mreža i cevi su zastarele i stalno pucaju. Onda se svaki čas kopaju ulice i trotoari da bi se one zakrpile. Koliko sam video te rupe niko ne popravlja, ostaje ruglo u gradu. Tako da nam je vodosnabdevanje napravilo dodatan problem na gradskim ulicama. Čuo sam da su kupile neke pumpe sada, ali ne očekujem da se desi ništa posebno, jer nemaju stručnjake. Direktori se postavljaju po političkoj osnovi i sve dok ne dođe neki stručan čovek, ništa se neće promeniti. Palanka ima dosta kapaciteta, ima vode svuda okolo, ali očigledno da ne znaju to da iskoriste, ističe naš sagovornik.

Njegovu sumnju deli i profesionalni vojnik Nenad Mladenović.

- Situacija je sada bolja, imamo vode, ali ja čekam leto da vidim kakva će tada biti situacija. Još uvek ne verujem da je sve sređeno dok to ne vidim na delu. Svi Palančani su sumnjičavi jer je prošlog leta situacija bila očajna. Ustanem ujutru da idem na posao i nemam vode, onda u pet dođem sa posla i ponovo nema vode. Kratko dođe, a u deset uveče ponovo restrikcija. Supruga i ja imamo bebi i uvek smo u kupatilu imali bure napunjeno vodom.

Penzionerka Mica Petrović nada se da je opštinska vlast konačno sredila situaciju sa vodom i da će od sada sve biti bolje.

- Restrikcije su bile strašne, pogotovo leti. Zamislite napolju 40 stepeni, a vi nemate vodu. Pričali su da će biti samo noćnih restrikcija, ali tokom leta bilo je i dnevnih. Svi smo skupljali vodu i tako preživljavali. Tako je bilo više od deset godina, a nadam se da je to konačno sređeno. Kakve su te pumpe i koliku snagu imaju, ne razumem se u to, samo mi je važno da konačno imamo vodu.

Do kada će Palančani da čuvaju kante i buriće ostaje da se vidi. Prvi ispit svakako biće ovoga leta, a do tada kanta puna vode ostaće uobičajena stvar u svakoj kući u Palanci.