Hidrometeorološki zavod Srbije za danas je proglasio crveni meteoalarm, koji znači da se prognoziraju „naročito opasne vremenske pojave”.

Prema aktuelnim podacima, žuti meteoalarm juče je na snazi bio u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu i delovima Istočne, Jugoistočne i Jugozapadne Srbije, kao i na Kosovu.

Već od danas, kao i u petak i subotu, na snazi će, u većim delovima zemlje, biti crveni meteoalarm jer će prema prognozama meteorologa biti izuzetno hladno, a biće i kiše koja će lediti pri tlu.

Na sajtu RHMZ je objašnjeno da crveni meteoalarm znači da su „prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja”.

- Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u četvrtak ujutro biće izuzetno hladno, u većini mesta sa najnižom temperaturom od minus 20 do minus 14 stepeni Celzijusa. Tokom dana doći će do postepenog naoblačenja sa jugozapada, kasnije po podne i uveče mestimično sa snegom.

Zatim, do kraja perioda umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom.

U petak tokom dana i u subotu ujutro mestimično sa kišom koja će se lediti na tlu. Do nedelje u košavskom području jak jugoistočni vetar. Od petka temperatura u postepenom porastu.