Sindikat „Zastava oružja” smatra da se fabrika sve više poslovno i finansijski upropašćuje kako bi se što jeftinije prodala. Oni, u saopštenju, osuđuje izjavu generalnog direktora fabrike Milojka Brzakovića koji je na obeležavanju 164 godina od osnivanja Zastava oružja 27. oktobra, iskazao podršku privatizaciji fabrike.

- Direktor koji je na čelo fabrike doveden kao penzioner, bez ikakve odgovornosti, zalaže se za prodaju fabrike koja je od svog osnivanja 1853. godine bila i ostala centar vojne industrije Srbije i koja već blizu dva veka ima važnu i vodeću ulogu u privrednom i socijalnom razvoju Šumadije i države Srbije koju su stvarale generacije kragujevačkih oružara, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacija Zastava oružje.

- Dok su raniji direktori vodili borbu za opstanak fabrike i njen razvoj, aktuelni direktor se zalaže za prodaju naše fabrike koja je bila i ostala simbol industrijskog razvoja Srbije i od koje zavisi sudbina preko 10.000 Kragujevčana, smatraju u ovom sindikatu.

Da podsetimo, direktor fabrike „Zastava oružje” u Kragujevcu Milojko Brzaković novinarima je rekao da podržava promenu Zakona o prometu naoružanja i vojne opreme „u razumnom obimu”, da bi se omogućila privatizacija preduzeća namenske industrije, jer „i mi moramo da menjamo pravila ponašanja u odnosu na okruženje i svet”.

- Kad je reč o „Zastava oružju” biće verovatno mnogo interesenata jer su naši proizvodi prepoznatljivi u svetu. „Zastava oružje” je u svetu brend sa kvalitetom. Jedino što količinom ne možemo da odgovorimo tržištu, rekao je Brzaković.

On smatra da je fabrikama namenske industrije potrebna još jedna veća finansijska „injekcija” što bi po osnovu privatizacije za „Zastava oružje” značilo povećanje obima proizvodnje, smanjenje troškova, veću dobit i profit, kao i investicije.

Sa druge strane sindikalci „Oružara” tvrde, da direktor podržava privatizaciju, „iako zna da je privatizacija u Srbiji imala osvetnički i pljačkaški karakter, i da je kao model vodila tajkunskoj privatizaciji, velikoj obespravljenosti i teškoj eksploataciji radnika i jedan je od glavnih faktora produbljivanja socijalne i ekonomske krize i osiromašenja građana Srbije“.

- Da li treba da postanemo kao „Filip Kljajić”, Kovačnica, „Partizan”, „Koža”, „Srbija”, „Ratko Mitrović”, „Kazimir Veljković” i drugi širom Srbije koje je zapljusnuo tranzicioni talas i gde su nestale i fabrike i radnici u njima, pitaju u ovom sindikatu.

Nedavno je, u okviru zvanične posete Italiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio kompaniju „Bereta” u Milanu, renomiranog svetskog proizvođača oružja i vojne opreme, radi sagledavanja mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa fabrikama srpske odbrambene industrije.

Tom prilikom, izjavio je da je kompanija „Bereta” zainteresovana i za saradnju sa našom Zastavom.

- Naravno, Kragujevac je grad koji dobro poznaje Italiju, Italija dobro poznaje Kragujevac. Oni su jako zadovoljni našim ljudskim kapacitetima, dakle, veštinom naših majstora i  inventivnošću naših inženjera. Potrebna su ulaganja u određene nove proizvodne procese, koji nama u ovom trenutku nedostaju. Takođe, zainteresovani su i za pojedine fabrike naše municije. Očigledno postoji prostor za međusobnu saradnju, i onog momenta kada budemo mogli da i zakonski uredimo ovu oblast, što ćemo uraditi do kraja godine, možemo sa sigurnošću očekivati da će „Bereta“ biti deo našeg tržišta i da ćemo moći da razgovaramo sa njima i o konkretnim ulaganjima, poručio je ministar Vulin.

On je dodao da će se do kraja godine doneti  i novi zakon o ulaganju u našu odbramenu industriju.

- To bi omogućilo i strancima da u nju ulažu, te na taj način budemo daleko konkretniji i da dobijemo konkretne ponude, rekao je Vulin.  

Sindikalna organizacija „Zastava oružje”, poručuje da ne veruje onima koji hoće da ih prodaju.

- Sindikat je već decenijama brana urušavanju fabrike od neodgovornih odluka koje su donosili političari i pojedini rukovodioci koji su bili na čelu naše fabrike jer su upropašćavali ono što su radnici fabrike stvarali, i danas je preko potrebno da se borimo protiv toga, za spas i budućnost naše fabrike, i mi ćemo se boriti. Borićemo se do kraja, po svaku cenu. Borićemo se za našim mašinama, ponkovima, u halama, kancelarijama, stražarama, ispred fabričkih kapija, na ulicama, i nikada se nećemo predati i pristati da nas prodaju, zaključuje se u saopštenju Sindikalne organizacije „Zastava oružje”.