U galeriji Muzeja rudničko-takovskog otvorena je izložba Muzeja u Smederevu, pod nazivom „Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević”.

Istorijske i kulturne spone između rudničkog kraja i Smedereva brojne su i duboke, najintenzivnije u poznom srednjem veku, u vreme despota Đurđa Brankovića. Duh despotske porodice Branković bio je izuzetno živ u Gornjem Milanovcu i rudničkom kraju i tokom prvih decenija 20. veka, pronalazeći umetnički eho u talentovanoj građanskoj porodici Nastasijević iz Gornjeg Milanovca. Traženje inspiracije u srednjovekovnoj prošlosti i njeno preobražavanje u duhu savremene umetnosti, ujedinjavalo je braću Nastasijević u zajedničkom umetničkom delovanju.

Fokusirali su se na ličnost despota Đurđa Brankovića i njime se bavili svako u svom domenu. Momčilo je autor muzičke drame u pet činova „Đurađ Branković”, za koju je Svetomir komponovao muziku 1938. godine. Svetomir je takođe nacrtao više crteža za scenografiju opere, a najstariji od njih, Živorad naslikao je pet scenografija za svaki čin. Najmlađi brat, Slavomir, autor je romana „Teško pobeđenima”, koji za temu ima upravo ličnost Đurđa Brankovića.

Izložbenu postavku smederevskog muzeja potpisuju mr Snežana Cvetković, viši kustos istoričar umetnosti Muzeja u Smederevu i Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar.

Inače, ova postavka premijerno je predstavljena smederevskoj publici tokom prethodne - ovu izložbu u nešto drugačijem formatu Gornjomilanovčani će moći da pogledaju do 10. aprila ove godine.