Nakon uspešnog predstavljanja u Bečeju, gde ju je video više od 2.200 ljudi, izložba „Ana Frank - istorija za sadašnjost” biće otvorena i u Kragujevcu, 7. novembra, u 19:00h u prostorijama Spomen-muzeja „21. oktobar”.

Kragujevac je osma lokacija u Srbiji na kojoj će se učenicima srednjih škola predstaviti putujuća izložba o Ani Frank, dok mapa svetskih lokacija broji oko 400 mesta na kojima je ona izlagana prethodnih godina. Postavka je zasnovana na vršnjačkoj edukaciji i nudi inovativni pristup učenju istorije kroz primer tragične sudbine porodice Frank u Drugom svetskom ratu,

Kroz 32 panoa, izložba na koju je ulaz besplatan, donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu.

Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

Postavka je kreirana po uzoru na pristup izučavanju istorije koji neguje Kuća Ane Frank. Taj pristup ukazuje da se nacionalizam, ksenofobija, diskriminacija pojavljuju u različitim društvima i nakon Drugog svetskog rata.

Cilj izložbe je da podstakne đake na kritičko razmišljanje o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za izazove današnjice.

Kroz saradnju Otvorene komunikacije i Spomen-muzeja „21. oktobar” izložba će u Kragujevcu gostovati do 21. novembra, a kroz nju će zainteresovane grupe učenika voditi obučeni vršnjački vodiči.

Ulaz je besplatan, a organizovane posete su moguće svakoga dana od 8 do 14 sati.