Arsenal fest, koji će biti održan jubilarni, 10. put, od 25. do 27. juna 2020. godine u Kragujevcu, učestvuje u borbi za prestižnu „European Festival Awards 2019” (Evropska festivalska nagrada) u kategoriji „Najboljeg malog festivala”.

Javno glasanje za sve kategorije, uključujući i onu u kojoj je Arsenal traje do 30. novembra, nakon čega će nominacije biti objavljene 10. decembra. Svi zainterovani mogu da glasaju na ovom LINK-u.

Konačno, dodela nagrada biće održana 15. januara 2020. godine u Groningenu u Holandiji na svečanosti koju organizatori najavljuju kao „najbolju do sada”, uz nastupe brojnih novih nada svetske pop i rok muzike.

Godišnje „European Festival Awards” dodeljuju se glasovima publike i stručnog panela najcenjenijim festivalim i njihovim organizatorima na Starom kontinentu, a nagradu su 2009. ustanovili Festival Awards Ltd, Yourope (Evropsko udruženje festivala) i Eurosonic Noorderslag.

U svojih 15 kategorija (Najbolji veliki festival, Najbolji festival srednje veličine, Najbolji novi festival, Festival sa najboljim izborom izvođača…) „European Festival Awards“ odaje priznanja „festivalima, organizatorima i pojedincima koji pomeraju granice u domenu zdravlja i sigurnosti posetilaca, podizanja društvene svesti i progresivnog načina razmišljanja”.