U Knjaževsko-srpskom teatru početkom decembra premijerno je izvedena opera „Kralj Artur” Henrija Persla, reditelja Petra Lukića. U zahtevnom poduhvatu produkcije Opera Nova, na sceni se našlo čak 70 učesnika, među kojima i mladi kragujevački glumac Avram Cvetković. Sudeći po aplauzu koji je ovaj mladi glumac dobio za ulogu Ovalda pred njim je perspektivna karijera.

Kragujevačka publika mogla je da vidi Avrama Cvetkovića u nekoliko predstava do sada. Od predstave „Dvesta” u režiji Jovice Pavića , „Revizor” u režiji Jane Maričić, „Genereli ili srodstvo po oružju” u režiji Marka Misirače. Igrao je i na Velikom školskom času. Takođe, igra i u predstavi „Papa Jovana” u Narodnom pozorištu Sombor, u režiji Lee Jevtić.

Avram Cvetković trenutno je na završnoj godini glume Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremnim sedištem u Zvečanu, u klasi Milana Plećaša, Dejana Cicmilovića i Aleksandra Đinđića.

– Glumu sam upisao sa uverenjem da umetnost može da doprinese društvu. I dalje verujem u to, kaže ovaj mladi glumac.

Zanimljivo, iste godine kad je upisao glumu, Avram je položio prijemni ispit na Mašinskom fakultetu. Potom je otišao na prijemni za glumu u Beograd i Kosovsku Mitrovicu, tako da nikada nije uzeo indeks Mašinskog fakulteta.

– Želja mi je da se nakon završetka fakulteta vratim u Kragujevac i postanem član ansambla Knjaževsko-srpskog teatra. To je želja, ali ako se to ne desi, raspoložen sam za bilo koju opciju. Svestan sam da danas mladi glumac nije u prilici da bira gde će i šta raditi, kaže Avram Cvetković.

Dodaje da je konkurencija velika.

– Mladih glumaca ima mnogo. Prema procenama, oko 130 glumaca svake godine završi školovanje. Pored državnih fakulteta, postoji i veliki broj privatnih akademija. Konkurencija je zaista velika. Sa druge strane, u Srbiji ima oko 40 pozorišta, tako da su male šanse da se svi zaposle, da postanu članovi nekog ansambla, a velika je i konkurencija da se dobije šansa.

Kaže da se i na Akademiji priča o ovom problemu. Profesori često ističu taj problem hiperprodukcije glumaca, a tu prednjače privatne akademije.

– Uprkos tome, toj velikoj konkurenciji, neizvesnoj budućnosti, postoji nešto što „vuče”, želja koja je jača od bilo čega, ističe naš sagovornik.

Smatra da mladi glumac ne sme da čeka poziv ili priliku da mu se ukaže šansa.

– Nažalost, ako mladi glumac čeka na šansu ništa neće uraditi. Neće niko doći da ga povuče za rukav sa rečenicom „e tebe smo čekali”. Živimo u vremenu kada je potrebno kucati na sva vrata, tražiti svoju šansu, pitati da li ima posla. To nije nametanje, to je danas jednostavno jedini način da se dobije šansa, zaključuje ovaj mladi glumac.

Inače, kragujevačka publika moći će ponovo da vidi ovog mladog glumca na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Krležinom komadu „Na rubu pameti”, koji režira Marko Misirača. Premijera predstave zakazana je za Dan teatra, 15. februara, 2022. godine.