Bard teatar pod ovim imenom u okviru DKRC „Supermama” postoji od 2020. godine, iako su neformalno na kragujevačkoj pozorišnoj sceni prisutni od 2012. godine.

Cilj Bard teatra je pozorište koje edukuje kroz radionice i tribine, da kroz radioničarski rad predstavi metode savladavanja svih tehnika jednog pozorišnog procesa. Profesionalni glumci i glumci amateri svih uzrasta su ravnopravni članovi Bard teatra, a osnovni cilj je da mladi trajno privole pozorišnu umetnost. U svim dosadašnjim predstava Bard teatra učestvovali su profesionalni glumci zajedno sa amaterima.

Mladi glumci amateri u Bard teatru kroz rad sa profesionalnim glumcima upoznaju dramsku literaturu, tehniku glume, ponašanje na sceni, a do kraja procesa imaju priliku da rade sa profesionalnim kostimografom, scenografom, kompozitorom i drugim pozorišnim radnicima, gde mogli da prate niz i harmoniju kreiranja jedne pozorišne priče.

Kroz rad na stvaranju pozorišne predstave, polaznici uče i usvajaju elemente pozorišnog i glumačkog jezika (dikcija, scenski pokret, tehnika glasa, pantomima, ples). Prvi put kroz ovaj proces prošli su u predstavi „Da se ja pitam”.

Ovaj komad govori o odrastanju i sazrevanju, ostvarenim i neostvarenim ljubavima, prijateljstvu, vernosti, odnosu sa roditeljima – to je priča o mladim Kragujevčanima i njihovom gradu. Tekst za ovaj komad je napisao Nenad Vulević, a režirao ga je Čedomir Štajn.

Glavne uloge poverene su mladim glumcima Aleksi Mogiću, Aleksandri Stamenković, Anastasiji Đorđević, Danijeli Lukić, Emiliji Mihailović, Emiliji Santrač, Neveni Terzić, Nikolini Nikolić i Filipu Đuriću, a u komadu igraju i glumci iz Knjaževsko-srpskog teatra i kragujevačkog Pozorišta za decu: Marija Rakočević, Milica Redžić Vulević, Nenad Vulević i Nikola Milojević.

Krajem prošle godine izvedena je i predstava „Svakim danom sve više”. Reditelj ove predstave je Nenad Vulević, glumac Knjaževsko-srpskog teatra, koji je ujedno i nosilac jedne od pet priča. Ulogu psihologa tumači glumica Pozorišta za decu Kragujevac Ljubici Radomirović, dok je ulogu majke igra Dubravki Brkić, glumica Pozorišta za decu Kragujevac. Pored njih igraju i Emilija Mihailović, Mihajlo Milošević i Filip Đurić.

Predstava je namenjena mladima i odraslima. Inspiraciju za rad na predstavi „Svakim danom sve više” pronašli su u delima poznatog psihijatra i pisca Irvina Jaloma i u njegovim delima, pre svega „Lečenje Šopenhauerom” i „Svakim danom sve bliže”. Radnja predstave se tako preselila u ordinaciju psihoterapeuta kojeg igra glumica Ljubica Radomirović i iz koje se priča pet priča kroz pet nosioca radnji različitih generacija.

Pisac drame je Marija Rakočević, glumica kragujevačkog Teatra, koja je uz sugestiju psihologa Bojane Paunović napisala tekst koji u interpretaciji profesionalnih i amaterskih glumaca priča priču o savremenim problemima u kojima se čovek nalazi. S jedne strane imamo epidemiju virusa koja je unela u živote nove nesigurnosti, brige i strahove, dok sve vreme sa sobom vučemo probleme koje život sam po sebi nosi. Uticaj trenutne pandemije izazvane virusom na čovečanstvo je mnogo veće nego što možemo i zamisliti. Svakodnevne vesti o broju obolelih i zaraženih je samo jedna stavka koja nam je vidljiva i poznata, međutim, izuzetno je veliki uticaj na mentalno zdravlje čije se posledice mogu zadržati i nakon pandemije. Ideja da predstavu nazovu „Svakim danom sve više“ nastala je na osnovu knjiga Irvina Jaloma. Sa druge strane, ekipa ove predstave želela je i da ukaže da je sve više mogućnosti za napredak i lični razvoj, koji je moguć uz aktivnu brigu o mentalnom zdravlju.

Kostime za ovaj komad potpisuje Lila Vuković, a scenografiju, šminku i frizuru Jovana Živanović. Muziku za predstavu uradio je Milan Kostadinović, pevač i gitarista kragujevačkog benda „Nikom ništa”.

Inače, pre nego što je Bard teatar pod ovim imenom počeo da radi od 2020. godine, urađene su 2 predstave: „Gospodin Okati” po motivima priče Terija Džonsa u dramatizaciji i režiji Čedomira Štajna, i „Princ Albert”, po tekstu i režiji Nenada Vulevića.