Revija filmova sa Festivala dokumentarnog filma „Beldocs 2019.” održaće se na letnjoj sceni kragujevačkog SKC-a, od ponedeljka 24. juna, a trajaće do 30. juna. Projekcija filmova počinje u 21 sat.  

Publika će biti u prilici pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Program filmova:

Ponedeljak, 24. jun

„RBG”,  Julie Cohen, Betsy West, SAD, 2018, 98′

U svojoj 85-oj godini, sudija Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila je dugotrajno pravno nasleđe i postala neočekivana ikona pop kulture. No, jedinstveno osobno putovanje njenog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je meri nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njen život i karijeru.

Utorak, 25. jun

„Dobrodošli u Sodomu” / Welcome to Sodom, Florian Weigensamer, Christian Krönes, Austrija, 2018, 90’

Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu.

Sreda, 26. jun

„I dalje snimamo” / Still Recording, Saeed Al Batal, Ghiath Ayoub, Sirija, Liban, Francuska, Katar, Nemačka, 2018, 120’

Saeed je mladi filmski ljubitelj koji pokušava da poduči druge mlade ljude u istočnoj Ghouti u Siriji pravilima pravljenja filmova, ali stvarnost s kojom se suočavaju suviše je oštra za obaziranje na pravila. Njegov prijatelj Milad nalazi se u obližnjem Damasku, ali izgleda kao da je daleko, pod kontrolom režima i studira likovne umjetnosti na univerzitetu. U jednom trenutku Milad odlučuje da napusti glavni grad i pridruži se Saeedu koji živi pod opsadom u Doumi, gde su osposobili lokalnu radio stanicu i studio za snimanje. Pokupili su kameru da bi zabležili sve što mogu pre nego što jednog dana i njih ne snimi kamera…

Četvrtak, 27. jun

„Osećanje Arvoa Pärta”, Paul Hegeman, Holandija, 2019, 75′

Arvo Pärt je najizvođeniji živi kompozitor na svetu, poznat po svom minimalističkom stilu koji koristi kompozicijsku tehniku koju je sam izumeo: tintinnabuli. Upravo taj skladni, duhovni i minimalistički pristup muzici čini temelj tog osećanja Arvoa Pärta – osećaja celovitosti, lepote i srži bića, koji su prigrlili milioni ljudi širom sveta.

Petak, 28. jun

„Nek mi je Bog u pomoći” / So Help Me God, Yves Hinant, Jean Libon, Belgija, Francuska, 2017, 100’

Istražna sutkinja Gruwez dozvolila je filmskim stvaraocima da je prate više od tri godine. Vidimo je dok se u kancelariji susreće sa prethodno kažnjavanim počiniocima („Lepo je kad se zadovoljne mušterije vraćaju“). Svedoci smo njenog neobičnog odnosa sa policijskim istražiteljima koji rade na nerešenom slučaju (ona ih zamoli da uključe svoju sirenu kada želi da se negde brzo vrati) i čak stičemo i uvid njen kućni život, gde se igra sa svojim ljubimcem belim pacovom.

Subota, 29. jun

„Splav” / The Raft, Marcus Lindeen, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018, 98’

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekat u štampi postao poznat kao „Seks splav“, niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi „Ekspedicije Acali“, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

Nedelja, 30. jun

„Bird on a Wire: Leonard Koen” / Bird on a Wire: Leonard Cohen, Tony Palmer, VB, 1974, 121’

18. marta 1972. Leonard Koen započeo je evropsku turneju u 20 gradova, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Drugi gradovi su bili London u Royal Albert Hallu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu i Tel Avivu. Ovaj film je jedan utisak o onome što se desilo tokom te turneje.