Na ovogodišnjem Velikom školskom času, biće izvedena poema „Pouke iz šume”, autora Aleksandra  Šurbatovića. Pored već tradicionalnih manifestacija kao što su Muzičke svečanosti Oktobru hododarje, JoakimInterFest, Bdenje i Moleban, ovogodišnji program Oktobarskih svečanosti donosi niz koncerata, izložbi, tribina i promocije knjiga.

Svečanosti će 1. oktobra otvoriti izložba „Slike i crteži Duška Jovića”. Oktobarske muzičke svačanosti počinju u ponedeljak 7. oktobra, a koncerti će biti organizovani u Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.

Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest biće održan u Knjaževsko-srpskom teatru, od 8. do 13. oktobra, a publika će biti u prilici da vidi šest predstava: „Slika Dorijana Greja”, „Tartif”, „Hasanaginica”, „Medejini dečaci”, „Ko se boji Virdžinije Vulf” i „Zabava za Borisa”.

U petak 20. oktobra u okviru manifestacije Bdenje u muzeju „21. oktobar” biće otvorena izložba 20. Međunarodnog salona antiratne karikature.

U saradnji sa Istorijskim institutom SANU 17. oktobra planiran je okrugli sto „Od prestonice do industrijskog centra Srbije – Kragujevac sredinom 19. veka”.

Programom su predviđene brojne izložbe među kojima izložba umetničke fotografije „Tragom svetlosti” kragujevačkog autora Zorana Đorđevića, izložba slika Veljka Vučkovića, zatim Veče sećanja na Vladimira Veličkovića, kao i gostujuća izložba Narodne banke Srbije „Srpski novac od 13. do 21.veka”.