Izložba kazneno popravni zavodi u Srbiji – primer Požarevački kazneni zavod 1853 – 1918, otvorena je u muzeju Horeum Margi Ravno u Ćupriji. Na 30 panoa posetiocima je izloženo 200 arhivskih dokumenata koji govore o kaznenoj politici u tadašnjoj Srbiji, životu i radu osuđenika, političkim zatvorenicima i ženama koje su robijale u ovom zatvoru.

Direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu dr Jasmina Nikolić istakla je za Večernje novosti da su oni jedini arhiv u Srbiji koji je preuzeo zatvorsku građu KPZ Zabela, ali i drugih zatvora u zemlji. Ona je istakla da je vreme obuhvaćeno izložbom karakteristično po teškim ubistvima, da su ih činile i žene, ali i maloletnici.

U požarevačkom zatvoru boravili su i Svetozar Marković i Branislav Nušić, koji su bili politički zatvorenici, Vasa Pelagić, koji je u zatvoru i preminuo, a poznata osuđenica bila je Ilka, koja je pokušala atentat na kralja Milana Obrenovića.

Po rečima Vladice Božilovića, upravnika KPZ Ćuprija, ova opština je bila preteča među kazneno – popravnim ustanovama u Srbiji, a prvi podaci o Ćupriji se pojavljuju 1860. godine u pisanim dokumentima o izmeštanju maloletnika i žena u Požarevac.

U ovoj kazneno popravnoj ustanovi u planu je predstavljanje izvršenja kaznenih sankcija u Pomoravlju u 19. i 20. veku, ali i rad na monografiji o zatvorima u Srbiji između 1918 i 1945. godine.