Na festivalu „Dani komedije”, u martu, takmičiće se sedam pozorišnih predstava - pet beogradskih ansambala i pozorišta iz Kikinde, Subotice i Vranja.

Moto ovogodišnjeg festivala je „Komične tragedije našeg vremena”. Od sedam takmičarskih predstava samo dve su klasične komedije, ostale su crne komedije i tragikomedije što je, kako kaže selektorka, odraz produkcije u Srbiji.

Dr Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka, i ove godine je selektorka festivala:

- Uglavnom su predstave koje se bave savremenim temama, pitanjima mentaliteta, rušenja balkanskih stereotipa, kao i uticajima tehnologije na našu svakodnevnicu. Ove godine, za razliku od prošle, biće samo dve predstave po tekstu savremenih domaćih pisaca, dok su ostali ili strani ili klasici, navodi se u rezultatima selekcije.

U žiriju će ove godine biti Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg, Srđan Aleksić glumac i Olivera Milošević, urednica u Redakciji za kulturu RTS-a. Kao i ranijih godina najavljen je i bogat  prateći program.

Festival otvara ansambl Ateljea 212: prva predstava u konkurenciji za nagrade je „Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića.

Na repertoaru je i komad „Smrt čoveka na Balkanu”  Narodnog pozorišta Kikinda, „Amateri”, u režiji Ade Lazić i izvođenju vranjskog Narodnog pozorišta „Bora Stanković”.

Potom, „Avgust u okrugu Osejdž”, režija Aleksandar Božin, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, „Florentinski šešir” Pozorišta „Boško Buha”.

Predstava „Moj deda je aut” Dušana Jankovića u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta i „Sumnjivo lice” Branislava Nušića, režiser Andraš Urban u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta.

Statuete ćurana biće dodeljene za  najbolju predstavu, režiju, scenografiju, tekst, kao i  mladom glumcu i glumici.

„Dani komedije” biće održani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine od 20. do 27. marta.