Tradicionalni 46. pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije” u Jagodini počinje danas, a svečano će ga otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Prvu predstavu „Pasivno pušenje” Nebojše Romčevića, režija Egon Savin, izvešće „Zvezdara teatar”.

Festival se održava pod geslom „Tragikomedija našeg vremena”, a po tradiciji traje od 20. do 27. marta.

Selektor festivala teatrolog i pozorišni kritičar Ana Tasić, pored komada „Pasivno pušenje”,  u konkurenciji za nagrade, odabrala je i autorksu predstavu „Dok te ja hranim i oblačim”, u režiji Olje Đorđević, u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sada, koja je na programu drugog festivalskog dana.

Trećeg dana festivala, 22. marta na programu je „Revizor za jugoistok” Svetislava Basare, režija Marko Torlaković, u izvođenju Šabačkog pozorišta, a sledećeg dana je „Hor bečkih dečaka”, Miroljuba Nedovića, adaptacija i režija Irfan Mensura, Yugoart Beograd.

U petak, 24. marta, na repertoaru je komad „Udaj se muški”, Dunje Petrović, u režiji Marije Lipovski, u izvođenju Centra za interaktivnu umetnost Beograd, a u subotu, 25. marta „Dva u jedan” Rej Kuna, u režiji Petra Jovanovića,  u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

U nedelju, 26. marta, biće ponovo jedan komad „Zvezdara teatra” - predstava „Hipnoza jedne ljubavi”, a tekst i režiju potpisuje Dušan Kovačević.

Predstave, za nagrade „Mija Aleksić” i statuetu ćuran: za najbolju glumi, mladom glumcu i glumici, scenografiju... ocenjivaće stručni žiri u sastavu: dr Miroslav Radonjić (predsednik), direktor Sterijinog pozorja, glumica Danica Makisimović i ispred grada Jagodine, urednica likovnog programa Kulturnog centra Marija Vulić, najsmešniju predstavu izabraće publika glasanjem.

Nagradu za životno delo „Zlatni ćuran”, najvišu nagradu festivala ove godine je dobio doajen srpskog glumišta, dramski, filmski i televizijski glumac Vlasta Velisavljević.

Sve predstave se igraju u maloj sali Kulturnog centra i počinju u 20 sati. Karte su rasporodate.