Jedanaesto izdanje KRAF-a počinje u četvrtak, 21. decembra, u Pozorištu za decu, od 19:30, gde će na otvaranju biti uručeno tradicionalno priznanje za doprinos decentralizaciji filmske umetnosti u Srbiji. Ovogodišnji laureat je Siniša Bokan, filmski montažer, producent i dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Filmski program prve večeri (KRAF R’N’R night) otvara premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Zarobljeno vreme” Milana Nikodijevića (produkcija „Arbos” Novi Sad, 2017, 100 min).

Priča o jednom čoveku (Petru Peci Popoviću, rok novinaru i promoteru), jednoj zemlji (SFRJ) i jednom vremenu, snimana je dve i po godine, na putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani, gde su sagovornici bili najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari. Ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba „Euridika”, Radio Beograda i redakcije „Džuboksa”, preko legendarnog FIS-a, gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu, gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani, gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka...

Film, koji zahvaljujući KRAF-u stiže i u Kragujevac, imao je uspešne premijere ove godine u Šibeniku (Solo positivo film festival – specijalna nagrada), Nišu (Filmski susreti), Vankuveru (Festival srpskog filma), Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu.

Nakon otvaranja festivala, KRAF se nastavlja od 22:00 u Domu omladine, gde će se u takmičarskom programu prikazivati filmovi studenata filmskih akademija iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva i po prvi put od kada traje ovaj četvorogodišnji regionalni program – iz Zagreba. 

Drugo veče festivala (KRAF Art night), u petak 22. decembra, započinje premijerom kratkog dokumentarno-igranog filma Dejana Dabića „Upoznajte Toma Laha” (produkcija „Forum artistik” Niš, 2017, 27 min) u Domu omladine od 19:30.

Film predstavlja vizuelno nadahnutu priču o nepriznatom niškom piscu fantastike Dragoslavu Petroviću koji je stvarao pod pseudonimom Tom Lah. Nakon razgovora sa autorom posle projekcije, nastaviće se takmičarski program KRAF-a.

Treće festivalske večeri (KRAF Political night), u subotu, 23. decembra, kragujevačka publika će od 19:30 imati priliku da pogleda lokalnu premijeru dugometražnog dokumentarno-igranog filma Vladimira Paunovića „Kongres zaborava” (produkcija NVO „MillenniuM” Kragujevac, 2017, 103 min).

Film govori o prvoj političkoj opoziciji režimu Josipa Broza Tita – tzv. „srpskim liberalima“, kroz prizmu opštih sloboda i cenzure, praveći paralelu sa današnjim vremenom u relaciji odnosa prema šundu, nacionalizmu, decentralizaciji i evropskim integracijama.

Lajtmotiv filma je najveći skup iz oblasti kulturne politike u prošlom veku na ovim prostorima, Kongres kulturne akcije, koji je održan 1971. godine u Kragujevcu, događaji pre, tokom i posle, koji su deo „nevidljive istorije” Srbije.

U filmu govore: Latinka Perović, Dragoljub Mićunović, Želimir Žilnik, Matija Bećković, Mirko Čanadanović. Đoko Stojičić, Milena Dragićević Šešić, Vidosav Stevanović, Radina Vučetić, Milivoj Bešlin, Boris Aranđelović... i drugi svedoci i teoretičari tog vremena iz oblasti politike, istorije, medija i popularne kulture. Posle projekcije, publici će se predstaviti ekipa filma i održati razgovor sa autorom, a potom nastaviti redovni takmičarski program festivala.

Poslednje, četvrto festivalsko veče (KRAF Mistery night) u nedelju, od 19:30 u Domu omladine, kragujevačka publika će biti u prilici da pogleda nacionalnu premijeru novog filma Ane Jakimske „The Children Will Come” (produkcija “Krug film” Skoplje, 2017, 19 min).

Nakon završetka programa u Kragujevcu, KRAF će zahvaljujući podršci Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije gostovati u Požegi u utorak, 26. decembra, gde će u resurs-centru partnera iz FORCE od 19:00 biti organizovan program.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan za posetioce.

Pokrovitelji zvaničnog programa KRAF-a 2017. su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Kragujevac koji je doprineo u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem dela sredstava za njegovo finansiranje. Partneri KRAF-a 2017. su: Dom omladine Kragujevac, Dramski studio Doma omladine i Pozorište za decu Kragujevac. Organizator je NVO „MillenniuM” iz Kragujevca.