Gradska turistička organizacija u ponedeljak, 6. maja organizuje tradicionalno, 14. put za redom, veliki Đurđevdanski karneval. U ovom defileu učestvuju predškolske ustanove, učenici osnovnih i srednjih škola, predstavnici fakulteta, sportskih klubova i brojnih udruženja kao i predstavnici gradskih i republičkih institucija koje rade u Kragujevcu.

Ovogodišnjeg tema karnevala je Kraguj, ptica iz roda grabljivica, po kojoj je Kragujevac dobio ime. Deca iz predškolskih ustanova i učenici osnovnih i srednjih škola pripremili su maskote.

Okupljanje učesnika tradicionalno počinje u 10.30 i traje do 11.30 sati u Glavnoj ulici, kada počinje defile centralnim gradskim saobraćajnicama.

Prvi deo kolone u kojoj su predškolci i učenici odlazi do bine kod Krsta gde će od 12 do 14 časova biti organizovan bogat muzički i plesni program tokom kojeg će stručni žiri izabrati najlepše karnevalske maske.

Drugi deo kolone odvaja se kod Bezistana i predvođen bajkerima odlazi na plato ispred Skupštine grada gde će biti organizovano druženje ljubitelja motocikala, fića i predstavnika gradskih i republičkih institucija sa građanima.

I ove godine turistička organizacija će, zahvaljujući brojnim sponzorima, obezbediti vredne nagrade za najbolje maske u kategoriji, pojedinačna, porodična i grupna maska, kao i nagrade za najbolje maskote koje su napravili deca, vaspitači i nastavnici iz obdaništa, osnovnih i srednjih škola.