Jesenji deo izložbene sezone u galeriji Rima obeležiće dvodelna izložba savremene umetnice Andree Ivanović Jakšić, koja će biti održana istovremeno u oba galerijska prostora, u Beogradu i Kragujevcu.

Beogradski deo izložbe otvoren je u sredu 14. oktobra. Kragujevačka postavka, čije je otvaranje planirano za petak 16. oktobar u 19 sati, daje sažet, ali pažljivo selektovan prikaz jedne linije Andreinog stvaralačkog razvoja između 2005. i 2019. godine.

Vezana za prvi veliki period Andreinog stvaralaštva ova postavka objedinjuje radove iz ciklusa „Žrtva” (2005), „Filozofiranje čekićem” (2005-2006), „Voli svoju sudbinu” (2010), i „Sve vidljivo počiva na nevidljivom” (2017-2019). Slike-objekti i radovi na papiru pružaju uvid u neke od ranih postavki Andreinog umetničkog rada – meditativni karakter stvaralačkog procesa, umetnička akcija kao element umetničkog dela i delo kao otisak ideje odnosno akcije u materiji prirode.

Andreino celokupno stvaralaštvo duboko je utemeljeno u ličnoj životnoj filozofiji koja se značajnim delom oslanja na Heraklitove ontološke i kosmološke ideje - poput one o promeni kao jedinoj zakonitosti u prirodi, o sukobu i harmoniji suprotnosti, o čoveku i prirodi kao Jednom. Stoga obe postavke u Galeriji RIMA, odnosno izložbu u celini, prožima atmosfera dinamičnog odnosa polarnosti - sirove materije i duboke kontemplacije.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Kragujevac.

Andrea Ivanović Jakšić je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu (Srbija), u klasi profesora Milana Blanuše, 2005. godine. Samostalno i grupno je izlagala u Srbiji i inostranstvu (Japan, Mađarska, Švajcarska, Austrija). Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama (Srbija, Grča, Italija, Švajcarska, Japan, SAD) i korporativnim kolekcijama Philip Morris International – Niš Art Fondation i Wiener Stadtische collection.