Izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka objavila je ekspluzivno srpsko izdanje edicije “Strip mitologija”. Reč je o seriji od dvanaest kolor stripova, čije su teme starogrčki, japanski, nordijski, kineski i britanski mitovi i legende.

Ova edicija nastala je u želji da se interesovanje za strip proširi van krugova strip-crtača, scenarista i onih koji već prate svet devete umetnosti, a u saradnji sa američkom izdavačkom kućom “Lerner”, koja je nosilac licence ovih stripova.

Mitovi su prilagođeni strip formi, a crtači su autori koji su se proslavili radeći za velike američke kuće “Marvel”, “DC” i “Dark Hors”.
Edicija sadrži antičke mitove o Herkulu, Tezeju, Odiseji, Troji, Perseju, Demetri i Persefoni, britanske legende o Beovulfu, Robinu Hudu i kralju Arturu, ali i nordijske mitove o Toru i Lokiju. Među 12 stripova nalaze se i japanska boginja sunca Amaterasu i drevni kineski ratnik Guan Ju.

U izdavačkoj kući “Pčelica” navode da im je želja da ovom edicijom popularizuju strip među mladim generacijama i da zbog toga ova edicija vizuelnom stilskom raznolikošću upoznaje mladu publiku u Srbiji sa svetskim trendovima strip kulture.

Oni dodaju da se “Strip mitologija” pokazala podjednako zanimljiva deci, mladima i odraslim ljubiteljima stripa zbog kvaliteta ilustracija i scenarija. Zbog toga bi zanimljiva ideja bila da se napravi edicija o slovenskim i srpskim mitovima, ali u “Pčelici” još uvek ne žele o tome da komentarišu, jer objašnjavaju da se radi o zahtevnom, dugotrajnom i skupom procesu, koji zahteva vrhunske crtače i scenariste.