Festival evropskog filma ove godine prvi put će biti na turneji u Kragujevcu - u periodu od 15. do 20. jula, u kragujevačkom SKC-u, biće prikazano ukupno šest filmova evropske produkcije, a sve projekcije počinju u 21 sat.

Festival otvara španski film „Ćutanje drugih” nastao pod producentskom palicom braće Almodovar. Početak projekcije zakazan je u ponedeljak, 15. jula, u 21 sat.

Kragujevac je šesti grad na turneji Festivala evropskog filma ove godine. Prethodno je festival gostovao u Vranju, Leskovcu, Šapcu, Nišu i Novom Sadu.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Program filmova:

Ponedeljak, 15. jul

„Ćutanje drugih”, (EL SILENCIO DE LOS OTROS) Almudene Karasedo, Roberta Bahara (2018)

Zemlje: Španija, SAD

Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Utorak, 16. jul

„Dijamantino”, Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)

Zemlje: Portugal, France, Brazil

Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Sreda, 17. jul

„Belgijski kralj”, Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)

Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona.

Četvrtak, 18. jul

„Krvavo mleko” (PETIT PAYSAN), Ibera Šaruela (2017)

Zemlja: Francuska

Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Petak, 19. jul

„Stranac u raju”, Gvida Hendriksa (2016)

Zemlja: Holandija

U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, „stranac u raju” istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj.

Subota, 20. jul

„Daleki lavež pasa”, Simona Lerenga Vilmonta (2017)

Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko.