Sedmi po redu Internacionalni džez festival „Jazzibar”, u organizaciji kraljevačkog Kulturnog centra „Ribnica”, održaće se od 30. juna do 2. jula. Na festivalu će nastupiti pet istaknutih inostranih sastava, kao i dva domaća ansambla. Ulaz na koncerte je je besplatan.

U dvorištu Francuske kuće, u Kraljevu, u petak 30. Juna, počinje „Jazzibar”, muzički festival koji će otvoriti duo iz Hrvatske, a posetioci će moći da pogledaju i izložbu fotografija nastalih od osnivanja festivala do danas.

- Ponosni smo na činjenicu da je naš festival i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, budući da je „Jazzibar“ jedan od pet festivala u Srbiji za koje ovo ministarstvo izdvaja sredstva. To nam govori da smo na dobrom putu i da festival ima kvalitet. Glavni muzički program smo izmestili na Trg Svetog Save, ambijent koji više odgovara vrsti muzike koju promovišemo na festivalu. Još jedna od novina je ta da je ovogodišnji program sastavio Vojislav Pantić, eminentni džez kritičar, rekla je Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo.

Pored podrške Ministarstva kulture i informisanja, „Jazzibar” od osnivanja svake godine ima značajno sponzorstvo Erste banke a.d. Novi Sad, o čemu je govorio Ivan Đolović, savetnik za građane Erste banke u Kraljevu:

 - Od početka poslovanja u Srbiji trudimo se da ulaganja u zajednicu postavimo na strateški način. Za prethodnih jedanaest godina, podržali smo više od 800 programa, manifestacija i projekata u kulturi, sa više od tri miliona evra. Veliko mi je zadovoljstvo da smo i ove godine pokrovitelj Internacionalnog džez festivala „Jazzibar”. Zahvaljujem se Kulturnom centru na odličnoj saradnji i drago mi je što iz godine u godinu zajedno rastemo i razvijamo se.

Program festivala je predstavio Bojan Petrović, muzički urednik Kulturnog centra „Ribnica“ Kraljevo, najavljujući najveći broj inostranih izvođača do sada.

- Manifestaciju, kao i prethodne godine, otvaramo u dvorištu Francuske kuće, u intimnoj i prijatnoj atmosferi, prostoru zaštićenom od gradske vreve. Čast da otvori festival ima duo iz Hrvatske - Bow vs Plectrum (Gudalo protiv trzalice) koji čine mladi umetnici Filip Novosel (tamburica) i Tihomir Hojsak (kontrabas). Na istom mestu biće postavljena izložba fotografija „Jazzibar – retrospektiva.

U subotu i nedelju koncerti će se održavati na Trgu Svetog Save, pa će tako u subotu, 1. jula, festivalsko veče otvoriti dvanaestočlani sastav iz Beograda The Mambo Stars sa repertoarom orijentisanim ka latino muzici. Nakon domaćeg ansambla, na sceni će biti Cortex, kvartet iz Norveške, a zatim Wacky Blues Professors, najpopularniji bluz sastav Slovenije, sa mešavinom originalnog repertoara i obrada bluz standarda.

- Treće veče otvara novosadski sastav Majamisty Trio, jedan od najpriznatijih srpskih sastava u inostranstvu, zatim nastupa zvezda festivala Gianluca Petrella & „Trio 70s“, najbolji italijanski džezer srednje generacije i jedan od najcenjenijih svetskih trombonista. Festival će vrelim bluz - soul emocijama zatvoriti Raphael Wressnig i njegov The Soul Gift Band, rekao je Bojan Petrović.