U Kragujevcu će 29. i 30. septembra biti održan Festival tradicionalnih narodnih igara pod nazivom „Bogastvo različitosti”. Na Festivalu će nastupiti kulturno umetnička društva iz Bačke Topole, Ruskog Krstura, Sjenice, Bosilegrada, Pivnice i Kragujevca.

Posetioci Festivala moći će da uživaju u zajedničkim koncertima koji će se 29. septembra izvoditi u Knjaževsko–srpskom teatru, a dan kasnije na Otvorenoj sceni u Velikom parku.

U pratećem programu Festivala biće organizovano savetovanje o scenskom postavljanu koreografije, a predavač će biti koreograf Milorad Lonić.

Organizator ove manifestacije je Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, koji na ovaj način želi da Kragujevčanima pruži priliku da se upoznaju sa tradicionalnim kulturama nacionalnih manjina iz drugih krajeva Srbije. Pored toga, iz „Abraševića“ ističu da je ovo jedan od načina da se doprinese promociji kulturne različitosti, zagovaranju tolerancije i interkulturnog dijaloga u društvu.

Po ocenu organizatora Festival narodnih igara ima bitnu ulogu u očuvanju kulturne baštine kroz saradnju ansambala, podsticanje stručnog usavršavanja i povezivanje ustanova i udruženja u oblasti tradicionalni igara.

Centru za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ su u organizaciji Festivala pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Kragujevac.