U četvrtak, 22. septembra, u Kontakt galeriji SKC-a u Kragujevcu biće prikazani kratkometražni dokumentarni filmovi koji su nastali u sklopu Kampa angažovanog filma za mlade „Naše razlike su naša snaga”. Projekcije filmova počinju u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Ovom prilikom publika će biti u prilici da pogleda ostvarenja:

Na naš način (r. Marina Todić, Srbija, 12′, 2021) - Dvojezična porodica, baka, deka, mama, tata i mala deca…Kako od malih nogu učiti decu pravim vrednostima i očuvati jezik, kulturu i tradiciju?

Oči u oči (r. Jelena Zrnić, Srbija, 15′, 2021) - Potresena saznanjem da je u ulici kojom svakodnevno prolazi pre 24 godine ubijen trinaestogodišnji dečak od strane dvojice maloletnih skinhedsa, autorka odlučuje da snimi film o tom događaju.

Oprati pre korišćenja (r. Lena Trifunović, Srbija, 12′, 2021) - Vintage i second hand odeća – ekološki održiva, a jeftina moda, postaje simbol generacije koja teži slobodi izraza i odbija da živi po pravilima.

Čiji? Čija? Čije? (r. Jana Toman, Srbija, 19′, 2021) - U Boljevcima kraj Beograda ovakve stvari se već 200 godina dešavaju, ali ovo je prvi put da su se baš ove dve porodice našle u situaciji gde je bitno čiji je on, a čija je ona.

Tišina (r. Katarina Jug, Srbija, 20′, 2021) - Priča koja prati život i uspomene stanovnika zaboravljene Kanalske ulice, kao i njihovu tihu borbu i suočavanje sa fenomenom smrti, kako jedne zajednice, tako i jedne istorije.

Filmski karavan Slobodne zone Junior tokom ovog leta u planu ima da poseti preko 40 mesta i gradova u Srbiji u kojima će prikazati ukupno 12 dokumentarnih filmova mladih reditelja i rediteljki koji su prethodno pohađali Kamp dokumentarnog filma „Naše razlike su naša snaga”, u okviru istoimenog projekta.

Projekat „Naše razlike su naša snaga” ima za cilj da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakciju i stvaranje. Sprovodi ga Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ambasade SAD-a u Beogradu.