Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković”, kragujevačkog SKC-a, nedavno je učestvovao na dva internacionalna festivala folklora.

Kao i svake godine, ansmabl učestvuje na sceni nekog od međunarodnih festivala folklora, pa je tako ove godine bio deo Međunarodnog festivala folklora Sagra dele Renje, koji  je održan u italijanskom primorskom gradu Minturno, u periodu od 4. do 10. jula.

Zapravo, festival je deo manifestacije koja se tradicionalno u ovom obliku održava već punih 65 godina, a predstavlja svetkovinu žita i žetve, kao i religijsku svetkovinu posvećenu Gospi od Milosti, u okviru koje se rekonstruišu stari seoski običaji, održavaju pozorišne predstave i koncerti folklora.

Tokom 7 dana festivala, ansambl je imao priliku da nastupa, ne samo u Minturnu, već i u okolnim gradovima - Lauro, Skauri, Spinjo, a centralni događaj - procesija u čast Milostive gospe, defile svih učesnika i koncert folklora održani su u Minturnu, na trgu Starog grada ispred srednjevekovnog zamka. Na festivalu su se pored našeg ansambla, predstavili i ansambli iz Bolivije, Meksika, Rusije i brojni italijanski ansambli.

Po povratku, a nakon zajedničkog koncerta sa gostima iz Indonezije, ansamblom Krida Budaja, održanog 14. jula u kragujevačkom teatru, članovi AFA „Svetozar Marković” uputili su se u Niš, gde su na poziv organizatora, Studentskog kulurnog centra Niš, bili učesnici XII Međunarodnog studentskog festivala folklora.

Festival je održan u periodu od 16. do 20. jula, s tim što je otvaranju festivala prethodio koncert akademskih folklornih ansambala Srbije i Indonezije održan 15. jula na letnjoj sceni Niške tvrđave.

Punih 6 dana ansambl je bio gost ove planete u malom, gde su se mogli čuti jezici, ritmovi i koraci iz različitih zemalja - Meksika, Rusije, Indonezije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Severne Makedonije i Srbije. U okviru festivala, ansambl je nastupao i u Vladičinom Hanu, Knjaževcu i Beloj Palanci. Završni koncert festivala održan je 20. jula na otvorenoj sceni u Parku Svetog Save u Nišu pred nekoliko hiljada posetilaca.