Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković, folklorno društvo iz Kragujevca, obeležiće svoj 43. rođendan premijernim emitovanjem prošlogodišnjeg koncerta folklora na YouTube kanalu SKC-a Kragujevac, u sredu, 8. aprila, od 18 sati.

Folklorni ansambl Svetozar Marković osnovan je kao jedna od sekcija istoimenog Kulturno-umetničkog društva pri Univerzitetu u Kragujevcu, 8. aprila 1977. godine. Tadašnja folklorna sekcija je, zahvaljujući kvalitetnom radu i velikom interesovanju studenata i srednjoškolaca, za veoma kratko vreme tehnički i stilski ovladala repertoarom od desetak koreografija i samim tim bila spremna za samostalne nastupe.

Tokom svog dugogodišnjeg postojanja ansambl je izgradio bogat i raznovrstan repertoar na kom se nalaze igre iz gotovo svih etno-koreoloških oblasti Srbije i šireg regiona. Pri postavljanju koreografija, vodilo se računa o izboru igara, njihovoj izvornosti i originalnosti, dinamici, atraktivnosti, izboru muzike, izboru i originalnosti instrumenata, originalnosti kostima, izboru i načinu izvedbe pesama.

Igračko i pevačko nasleđe svoje zemlje ansambl je uspešno predstavljao na scenama širom sveta, Nemačka, Poljska, Francuska, Belgija, Kanada, Italija, Rumunija, Mađarska, Letonija, Estonija, Turska, Grčke, Češka. Sa festivala su pristizale medalje za visok plasman i ponovni pozivi, uspostavljana su nova prijateljstva i pozivi za razmenu programa.

Ansambl je stalni učesnik Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf već punih 13 godina, koliko i sam festival postoji, a na svom repertoaru ima i koreografiju Moldavska tarantela, koja je posebno postavljena uz muziku iz filma Na mlečnom putu, reditelja Emira Kusturice.

Akademski folklorni ansmabl Svetozar Marković član je Nacionalne sekcije Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF, podržanog od strane UNESCO-a Cilj ove organizacije je, između ostalog, unapređenje organizacije folklornih festivala, kvaliteta programa i kvaliteta folklornih ansambala.